Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședința de Guvern are un nou punct pe ordinea de zi - Numărul de procurori delegaţi la Parchetul European, suplimentat de la 10 la 15

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Guvernul a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de joi, care începe la ora 18.00. Un proiect de lege nou introdus prevede suplimentarea numărului de procurori delegaţi la Parchetul European (EPPO), instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi, de la 10 persoane la 15. Executivul are şi un proiect de hotărâre care prevede suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu suma de 505 milioane lei „destinată implementării activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate publică finanţate”, din bugetul ministerului, notează news.ro.

„În aplicarea Regulamentului EPPO, în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se înfiinţează Structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în Romania, care funcţionează cu un număr maxim de 20 posturi, dintre care 5 posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 8 posturi de specialişti, 5 posturi de grefieri şi 2 posturi de şoferi. În vederea asigurării numărului de posturi menţionat la alin. (1), numărul maxim de posturi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se suplimentează cu 15 posturi, din care 3 posturi de specialişti, 5 posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 5 posturi de personal auxiliar de specialitate şi 2 posturi de personal conex, cu încadrarea în numărul total de posturi aprobat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

CITEȘTE ȘI: A apărut un nou simptom îngrijorător al infectării cu coronavirus: Este legat de auz

Pentru a putea fi efectuată această suplimentare de posturi este redus numărului de posturi al DIICOT. Dacă este necesar mai poate fi suplimentat numărul de posturi al structurii de sprijin a EPPO.

„În vederea asigurării numărului de posturi, numărul de posturi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se diminuează cu 5 posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară Numărul maxim de posturi al Structurii de sprijin poate fi suplimentat, ulterior, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de nevoile concrete în desfăşurarea activităţii procurorilor europeni delegaţi în România”, conform sursei citate.

Cei delegaţi sunt salarizaţi de Parchetul European.

„Procurorii europeni delegaţi, pe durata desfăşurării activităţii în această calitate, sunt salarizaţi de Parchetul European, potrivit Regulamentului EPPO, drepturile salariale neputând fi mai mici decât cele la care au dreptul în ţară, inclusiv cele obţinute ca urmare a promovării în grad profesional”, mai indică sur

Proiectul de act normativ mai prevede că „activitatea desfăşurată de Parchetul European în România beneficiază de sprijinul activ al tuturor autorităţilor naţionale competente potrivit Regulamentului EPPO, îndeosebi al organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru lupta antifraudă, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, autorităţilor de gestionare a fondurilor europene şi altor instituţii cu atribuţii în protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, etc.”.

Executivul a suplimentat ordinea de zi şi cu o Hotărâre de Guvern privind alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.

„Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, la cap. 66.01 ,,Sănătate’’ cu suma de 505.000 mii lei, din care 430.000 mii lei la titlul 20 ,,Bunuri şi servicii’’ şi 75.000 mii lei la titlul 51 ,,Transferuri între unităţi ale administraţiei publice’’, destinată implementării activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate publică finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii”.

Actul normativ mai prevede aprobarea suplimentării „bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, la cap. 66.01 ,,Sănătate’’, la titlul 20 ,,Bunuri şi servicii’’ cu suma de 65.000 mii lei destinată Rezervei Ministerului Sănătăţii în vederea achiziţionării medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor cu infecţie COVID”.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că Guvernul va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţii vor fi verificaţi de autorităţi pentru a se asigura că vor rămâne acasă pe durata acestei perioade.

De asemenea, Cabinetul Orban îl va revoca pe Gheorghe Cojanu din funcţia de prefect al Capitalei şi Traian Berbeceanu este posibil înlocuitor al acestuia.

Printr-o altă OUG va fi completată ordonanţat de urgenţă 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării cursurilor şcolare şi a OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.