DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Educația la rectificare!

Guvernul Cioloș a luat decizia corectă de a majora bugetul Educației cu o sumă suficientă încât să rezolve cele mai urgente probleme din sistem. Soluții există întotdeauna, contează ca cei aflați la guvernare să aibă voința de a mișca lucrurile înainte.

PNL a solicitat suplimentarea bugetului educației cu aproximativ 1% din PIB la această rectificare, iar măsura luată astăzi este o asigurare că în acest an lucrurile se pot îndreapta înspre bine.
Am sustinut constant că educatia este subfinanțată! Am organizat dezbateri în acest sens și am identificat soluțiile necesare pentru ca sistemul de educație românesc să fie unul funcțional. Finanțarea educației este importantă, dar banii trebuie investiți în elevi și studenți, în infrastructură, în activitățile didactice, în cercetare.
Această sumă de peste 1 miliard de lei trebuie să fie cheltuită astfel încât să acopere lipsurile mari și urgențele din sistem, precum:
-        problema celor 160.000 de elevi navetiști, prin decontarea integrală a navetei,
-        elevii din clasele I-IV să aibă un manual nou pe bancă, la începutul anului școlar,
-        procurarea manualelor pentru clasele a XI-a și a XII-a,
-        finanțarea pentru cei 60.000 de profesori navetiști, pentru care autoritățile locale nu pot deconta transportul,
-        finanțarea programelor de inserție școlară pentru cei 700.000 de copii care nu merg la școală și pentru cei 19.000 de copii care nu se înscriu anual la clasa pregătitoare prin programul „Fiecare copil în grădiniță”,
-        implementarea programului pilot “Masa la școală”,
-        motivarea universităților pentru organizarea Masteratelor didactice, o solutie eficientă în realizarea reformei reale a pregătirii didactice,
-        sprijinirea școlilor profesionale și colegiilor tehnice prin dublarea locurilor de școlarizare, creșterea burselor și angajarea unui personal calificat.

Statul român trebuie să asigure șanse reale la o educație gratuită și de calitate fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine, trebuie să asigure dascălilor un mediu motivant și trebuie să asigure conexiunea reală și directă între piața muncii și absolvenți, astfel încât toate investițiile realizate în sistemul de educație să se întoarcă prin plus-valoarea creată în economie. Aceștia sunt pașii sănătoși pentru dezvoltarea României.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.