Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emil Boc: PSD-ul păţeşte acum ce a făcut el în 2009

emil boc

Primarul Clujului, Emil Boc, a comparat, într-un interviu pentru Ziua de Cluj, ruperea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE cu o situaţie asemănătoare, petrecută în urmă cu 10 ani, când PSD ieşea de la guvernare, lăsând Guvernul Boc în minoritate, potrivit News.ro.

"Am mai văzut un asemenea scenariu, l-am păţit chiar eu, acum 10 ani. Pe 1 octombrie, PSD s-a retras de la guvernare şi a lăsat un guvern minoritar pe care l-am condus în continuare. După 13 zile a fost moţiunea de cenzură, care a trecut, şi în urma moţiunii de cenzură am rămas ca şi guvern minoritar, nemaifiind posibil să se formeze guvern până la alegerile prezidenţiale, care au fost în decembrie 2009", a declarat Emil Boc, pentru Ziua de Cluj.

În urma căderii Guvernului Boc 2, în prag de campanie electorală pentru prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu i-a propus drept premieri pe Lucian Croitoru (respins de Parlament) şi pe Liviu Negoiţă (procedura de învestire fiind îngheţată în Parlament până la alegeri). După scrutinul prezidenţial şi câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu, a fost propus drept premier Emil Boc, iar validarea acestuia s-a produs pe 23 decembrie 2009.

"După alegeri am fost reconfirmat ca premier. PSD-ul păţeşte acum ce a făcut el în 2009. Atunci a ieşit de la guvernare în speranţa că îşi va maximiza şansele să câştige alegerile prezidenţiale, acelaşi scenariu se repetă acum cu alţi actori. PSD-ul rămâne singur la guvernare, îl părăsesc aliaţii, în vederea maximizării şanselor pentru următoarele alegeri", a arătat fostul premier.

Emil Boc spune că o moţiune de cenzură are şanse foarte mari să treacă, însă partidele politice ar putea întâmpina greutăţi în formarea unui nou guvern.

De asemenea, edilul Clujului subliniază că alegerile anticipate nu pot fi organizate nici înainte, nici în acelaşi timp cu alegerile prezidenţaiale, întrucât Constituţia prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni din mandatul unui preşedinte.

Nici scenariul alegerilor anticipate deodată cu alegerile locale din 2020 nu este plauzibil, mai spune Emil Boc: „Îţi trebuie doi premieri kamikaze, care să îşi asume rolul de iepuraş, care să meargă la Parlament deliberat să pice, să ceară formarea Guvernului, să fie respins. Doar după respingerea a două încercări de reformare a Guvernului, în timp de 60 de zile, preşedintele poate lua decizia de dizolvare a Parlamentului. Dar parlamentarii ar trebui să voteze să-şi scurteze mandatul, or eu nu prea am văzut aşa ceva”.

Citește și: DATE OFICIALE - Cât a costat un vot la europarlamentare: PSD - 3,13 euro, USR+PLUS - 65 de cenți. Pro România a avut cei mai scumpi alegători .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.