Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Erdogan îi face o concesie lui Putin și îmblânzește tonul la adresa Siriei - Mesaj pentru regimul de la Damasc

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Recep Erdogan a asigurat, potrivit AFP, că Turcia "nu are pretenţii" la teritoriul sirian. "Nu avem pretenţii la teritoriul Siriei (...). Regimul (de la Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru", a declarat Erdogan, care ameninţă din luna mai cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unor grupări kurde, notează Agerpres.

Preşedintele turc a reafirmat, însă, că armata Ankarei - prezentă în zone din nordul teritoriului sirian ce se învecinează cu Turcia - este "gata" în orice moment să lanseze o nouă ofensivă.

Între 2016 şi 2019, armata turcă a lansat trei operaţiuni de anvergură în nordul Siriei, vizând miliţii şi organizaţii kurde.

Ankara vrea să creeze o "zonă de securitate" de 30 de kilometri la frontiera sa sudică.

De asemenea, potrivit Reuters, Erdogan a dat asigurări că nu a respins niciodată dialogul şi diplomaţia în relaţiile cu Siria. Diplomaţia între state nu poate fi niciodată total întreruptă, a spus Erdogan, pe un ton mai blând decât în afirmaţiile sale anterioare.

Marţi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat că 17 persoane au fost ucise în lovituri ale armatei turce asupra unei poziţii a regimului sirian lângă frontiera turcă, după confruntări în timpul nopţii între forţele Ankarei şi combatanţi kurzi.

Preşedintele Erdogan, care s-a deplasat joi în Ucraina pentru prima dată de la începutul invaziei ruse, a îndemnat de asemenea la "întărirea" coordonării cu Moscova în nordul Siriei, pentru a lupta împotriva "terorismului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.