Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eroarea lui Liviu Dragnea

Raetchi
Parcursul lui Dragnea in 2016 a fost - in comparatie cu orice alt lider pesedist in an electoral - unul remarcabil: actualul lider PSD a gresit mai putin decat Ponta, Geoana sau Nastase. E drept ca il ajuta si personalitatea - mai degraba vicleana si echilibrata decat pregnanta. Si drept e ca il ajuta si presa - mai inclinata ca niciodata spre stanga.
Totusi, traseul atent al PSD din 2016 a fost spulberat practic de eroarea inexplicabila pe care Liviu Dragnea a comis-o in momentul in care avea in mana o chinta roiala. Tot spectacolul pe care il vor pune in scena, de acum inainte, Dragnea, Tariceanu si servantii lor in comunicare nu valoreaza nici cat o ceapa degerata: adevarul e ca liderul PSD a facut o boacana de zile mari si va trebui sa joace exact asa cum ii dicteaza Iohannis.
Faptul ca Dragnea nu s-a sfatuit cu nimeni inainte de a propune ca premier al Romaniei sotia unui refugiat sirian assadist de data foarte recenta, ca a vorbit "doar el cu el" pe subiect reprezinta o sfidare fara sens a procedurilor uzuale intr-o democratie matura. Un prim-ministru nu e subiectul melancoliilor singuratice. Si nu e nici surpriza de Mos Craciun. Un prim-ministru reprezinta un decision maker previzibil si transparent.
Prin optiunea bizara de a nominaliza un premier cu legaturi de familie complicate si neclare, Dragnea a pus comunitatea de informatii din Romania intr-o pozitie foarte incomoda si sub o presiune inutila. Si asta pentru ca verdictul oferit de serviciile de inteligenta in situatii de gen e unul de tip probabilist, deductiv si preventiv. Nu e ca si cum sotul doamnei Sevil Shhaideh sau fratii acestuia ar avea o legitimatie de persoana periculoasa pentru interesele Romaniei sau ale NATO. Nu e ca si cum ei apar intr-o baza de date la rubrica "implicatii in cazul numirii cumnatei in fruntea Guvernului Romaniei". Nu: in situatii de gen nu exista o formula matematica standard care sa decida daca Sevil Shhaideh poate primi acces in CSAT - ci se lucreaza pe baza unor probabilitati de risc greu de cuantificat, cu date neclare si confuze, care sunt puse cap la cap pe baza unui principiu banal al oricarui serviciu de informatii: nu-ti asuma niciun risc. Atunci cand situatia e ambigua si exista o sansa din o suta sa apara un pericol, orice structura specializata in securitate va spune NU - pentru ca asa e prudent si asa scrie in orice manual de specialitate.

Prin propunerea sa de premier, Dragnea a gafat in raport cu interesele de securitate ale Romaniei si cu cei pusi in situatia de a oferi evaluari informative: din sutele de optiuni relativ sigure pe care le avea, a ales una care a declansat alarma nu doar in Romania, ci si in afara tarii. O eroare catastrofala, care compromite eforturile pe care liderul PSD le-a depus in ultimele luni pentru a se arata un lider cu potential european, care poate participa fara riscuri si emotii la o intalnire diplomatica. Aici, in tara, el isi poate continua o vreme show-ul electoral anti-Iohannis. Dar stie foarte bine ca presedintele are dreptate si ca e obligat sa faca o noua nominalizare. Mai stie ca trece printr-un moment de stinghereala in raport cu partenerii straini. Si, mai presus de toate, cu realismul sau viclean, Dragnea intelege ca si-a pierdut toata aura de planificator stralucit in raport cu propriul partid si cu aliatii socialist-liberali ai lui Tariceanu.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.