Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici anunță APOCALIPSA pentru bănci: 'Dacă vor face asta, vor urma noi măsuri'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici a introdus taxa pe lăcomie pentru bănci, iar mediul bancar și de afaceri s-a inflamat! Guvernul a dat OUG prin care una dintre cele mai importante măsuri din noul act normativ este taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

Sâmbătă seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, Teodorovici a avetizat băncile că dacă nu vor scădea ROBOR-ul și vor urca dobânzile pentru români vor urma noi măsuri împotriva lor.

Citește și: Este oficial! Taxa pe lăcomie a apărut în Monitorul Oficial

”Această ordonanță cred că este cel mai important act pe care acest Guvern l-a emis, de doi ani. Presiuni au fost foarte mari, până în ultima clipă, să nu se adopte. Am vorbit cu doamna prim-ministru, la nivel de Guvern, cu președinții Coaliției, ar fi bine să prezentăm, după ce se așează această ordonanță, să prezentăm chiar public felul în care au răspuns ministerele, ce observații au făcut, scrisorile făcute din partea anumitor instituții și să prezentăm public toate încercările de a nu avea această ordonanță aprobată.  Nu e intenția de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor. Consiliul Concurenței va face o investigație să vedem cât s-au împrumut băncile între ele și multe altele. Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri. Dacă stăm şi discutăm ce înseamnă acest ROBOR, cine îl stabileşte, cum.... sunt zece bănci, care fac în prima parte a zilei o cotaţie proprie, dobânda la care se împrumută între 35-36 de bănci din piaţă. Prima şi ultima dintre cotaţii se elimină, rămân cele 8, se face o medie şi acela e ROBOR.

Consiliul Concurenței să facă o analiză cu noi, să vedem cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe (...) Dacă eu cer Consiliului Concurenței și care sunt efectele unui astfel de mecanism și spune în doi trei ani, păi în trei ani economia noastră e...Vom modifica clar ca acea structură va face aceste investigații. Nu e permis să faci în 2-3 ani. E maxim 6 luni, raport parțial la 3 luni de zile. În 2 ani pleacă și mama companiei si prinde orbul scoate-i ochii.”, a declarat Teodorovici.

Citește și: Tesla vine în România. Ce investiție pregătește compania

El a vorbit și despre fondurile de la Pilonul II de pensii, dar și despre accizele la combustibil.

”Consiliul Concurenței e obligat prin lege să vadă cum fondurile de pensii care administrează banii din Pilonul II de pensii i-au investit în acțiuni supra-evaluate la o anumită firmă (RCS&RDS). Sunt directive de aliniere la valoarea accizelor din UE.”, a spus Eugen Teodorovici.

Citește și: Atenție, români! Programul ‘Prima Casă’ continuă și în 2019 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.