Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Teodorovici: 'Nu doresc, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Eugen Teodorovici

Discuţia dintre reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice a fost la nivel de principii şi va continua astfel încât să se ajungă la chestiuni concrete, a afirmat, miercuri, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Maria Grapini, ELIMINATĂ de la numărătoarea voturilor din Comisia LIBE, după ce a GREȘIT opțiunile pentru Kovesi

"A fost o primă discuţie, foarte utilă, pentru că în primul rând a fost un dialog real, veritabil, şi ambele părţi au fost extrem de mulţumite de genul acesta de abordare. A fost o discuţie la nivel de principii, care va continua, astfel încât să se coboare de la nivelul de principii la chestiuni mai concrete. Evident că împreună am avut în vedere nivelul intermedierii financiare în România", a spus Florin Dănescu.

El a menţionat că discuţia a fost purtată la nivel de principii şi că nu s-a discutat despre active care ar putea fi exceptate de la taxare.

Ministrul Finanţelor a avut la ora 13:00 o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta pe marginea Ordonanţei 114.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a menţionat, miercuri, că statul ar putea renunţa la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat sau finanţările pentru economie.

"Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanţeze economia reală. Şi repet încă o dată nimeni nu doreşte, eu nu doresc, ca ministrul de Finanţe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei, să finanţeze în România, să-şi ţină profiturile în România, să finanţeze economia din România, atât public cât şi privat", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a afirmat că tot miercuri va lasa o invitaţie către reprezentanţii Fondurilor de Pensii Administrate Private.

Presa a adresat întrebări şi reprezentantului Băncii Europene de Investiţii cu privire la implicaţiile OUG 114, dar acesta a precizat că banca nu are mandat pentru a discuta politicile cu statele membre, ci Comisia Europenă.

"Cred că este important să înţelegem mandatul specific al Băncii Europene de Investiţii. Noi finanţăm proiecte. Spre deosebire de alte instituţii financiare internaţionale nu avem mandat pe politici cu statele membre. Acesta este rolul pe care îl are Comisia Europenă. Odată aceste lucruri spuse, multe finanţări merg pentru comunicaţii, energie, în sectorul bancar. Şi atunci, din perspectiva gestionării riscurilor întotdeauna urmărim foarte îndeaproape evoluţiile din toate ţările membre şi nu putem decât să întâmpinăm cu bucurie decizia domnului ministru de a stabili un grup de lucru care să analizeze implicaţiile măsurilor care vizează sectorul bancar. Acesta este tot ceea ce pot eu să comentez la acest moment", a spus vicepreşedintele BEI Andrew McDowell, întrebat despre implicaţiile OUG 114.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.