Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aluminiul rusesc scindează Europa: unele companii profită de reducerile de preț, altele invocă moralitatea

ft.com
aluminiu rusal

Criza de electricitate din Europa, reducerile de producţie şi deficitul de aluminiu au pus mulţi consumatori europeni într-o situaţie dificilă când vine vorba de livrările ruseşti de aluminiu, un metal vital pentru industriile de transport, construcţii şi ambalaj din Europa, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Unii cumpărători europeni refuză metalul oferit de gigantul Rusal în timp ce alţii sunt mai practici şi menţionează faptul că nici Rusal şi nici aluminiul său nu sunt vizate de sancţiunile impuse altor companii ruseşti după invadarea Ucrainei în februarie.

Săptămâna aceasta, consumatorii şi producătorii de aluminiu s-au reunit la Barcelona, în cadrul unui eveniment care informal este denumit drept "sezonul de împerechere", pentru a încheia acorduri care vizează cumpărarea şi vânzarea de aluminiu pentru anul următor.

Organizatorii au refuzat să acrediteze echipa Rusal pentru acest eveniment, fără a oferi un motiv concret, au declarat două surse din apropierea acestui dosar, care au adăugat însă că echipa Rusal a venit oricum în oraş.

"Unii oameni nu vor aluminiul oferit de Rusal din motive ce ţin de moralitate, din cauza războiului din Ucraina. Alţii nu sunt îngrijoraţi, pentru că Rusal nu este vizat de sancţiuni, dar profită de situaţie pentru a cere reduceri de preţ", a declarat un trader de aluminiu prezent la Barcelona.

Traderul Constellium este una dintre companiile care estimează că va continua să cumpere aluminiu de la Rusal, o companie care este listată la bursa de la Hong Kong.

Printre cei care au respins aluminiul rusesc pentru anul care vine se numără Novelis, unul dintre cei mai mari consumatori mondiali de aluminiu, dar şi o divizie a Norsk Hydro care furnizează produse din aluminiu pentru industriile auto şi construcţii.

O serie de mici companii din Europa, inclusiv din Germania, au decis şi ele să nu cumpere aluminiu de la Rusal în 2023, a dezvăluit un trader pentru Reuters.

"Avem sute de clienţi la nivel global, care formează una dintre cele mai solide şi mai diverse baze de clienţi din industrie. Afacerile noastre nu sunt hotărâte de cei câţiva care aleg să cumpere aluminiu din altă parte", a spus un reprezentant de la Rusal.

Pentru unii consumatori europeni care se confruntă cu preţuri record la electricitate, marje reduse şi deficit regional de aprovizionare, o reducere de preţ pentru aluminiul oferit de Rusal este atractivă. Potrivit unui trader, în prezent aluminiul rusesc se vinde la un discount de 100-150 de dolari pe tonă.

Europa are o capacitate de producţie de aluminiu de aproximativ 4,5 milioane de tone. Din aceasta, peste 1,1 milioane de tone au fost oprite începând din 2021 şi alte 500.000 de tone sunt în pericol să fie oprite, susţin analiştii de la Citi.

Companiile care au contracte pentru acest an, contracte care au fost încheiate în 2021, au continuat să cumpere aluminiu de la Rusal, cel mai mare producător mondial, exceptând China, care este responsabil pentru 6% din livrările mondiale, estimate la aproximativ 70 de milioane de tone în acest an.

"Există sentimentul că Rusia vrea să vândă mai mult aluminiu decât înainte", a declarat un consumator european prezent la evenimentul de la Barcelona, adăugând că, de tema sancţiunilor, Rusal ar putea încerca să îşi asigure fluxul de numerar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.