Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baronul Molot ciupea din fiecare contract/ SURSE

spaga
In prezent aflat sub control judiciar, dar cu amenintarea unui mandat de arestare pe 30 de zile cerut de procurorii DNA, Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara si presedinte al PNL Hunedoara este prezentat de procurori ca un adevarat capo di tutti capi - a adevarata retra mafiota prin care dijmuia orice contract cu bani publici care trecea prin pixul sau:
In acest moment baronul de Hunedoara asteapta decizia judecatorilor Curtii de Apel Alba-Iulia care judeca contestatia DNA la decizia Tribunalului Alba prin care Mircea Molot era plasat doar sub control judiciar si nu arestat preventiv.
****
"La data de 8.08.2013 s-a înregistrat la DNA– Serviciul Teritorial Alba Iulia, dosarul penal cu numărul de mai sus, în care  urmărirea penală a fost începută IN REM la data de 03.02.2014 fiind extinsă ulterior prin ordonanţele din 30.10.2014. 10.11.2014 şi 26.11.2014.
Prin ordonanţa din 2.12.2014 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, iar la data de 3.12.2014 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.
În fapt, investigaţiile penale din prezenta cauză vizează modul în care preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, inculpatul MOLOȚ MIRCEA IOAN, după preluarea funcţiei elective şi-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanţi, ori reprezentanţi ai unor societăţi comerciale în care acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara pentru ca, în urmărirea intereselor de grup - exclusiv financiare - să direcţioneze resursele bugetare de o manieră în care fiecare din cei cooptaţi în gruparea de interese constituită în jurul preşedintelui să aibă parte de profituri ilicite, prin mecanisme de canalizare a finanţărilor bugetare către societăţile comerciale private, prin eludarea legii, a principiilor transparenţei şi concurenţei loiale, scopul unic fiind acela de obţine foloase materiale necuvenite.

În mod concret, odată ajuns la conducerea instituţiei publice, inculpatul a înţeles că, orice alocare bugetară din partea CJ Hunedoara se poate constitui într-o sursă de venit pentru sine, sens în care a profitat în interes personal fără nicio rezervă, ulterior fiind atras în câmpul infracţional şi coinculpatul BALINT TIBERIU IOAN, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Hunedoara.

Astfel, reţine probaţiunea cauzei faptul că, pentru acordarea de contracte sau finanţări ale contractelor în curs, inculpatul Moloţ Mircea Ioan a instituit regula „întoarcerii” către familia sa  a unui procent din suma finanţată de la bugetul judeţului.
De-a lungul mandatului său, acesta şi-a perfecţionat sistemul de obţinere a foloaselor ilicite  de la ofertanţii declaraţi câştigători în urma derulării procedurilor de achiziţie publică, concomitent cu atenţia permanentă acordată evitării depunerii semnăturilor pe înscrisurile care implicau aprobări sau avizări în favoarea acestora, dar prin manifestarea unei atenţii sporite asupra situaţiilor centralizatoare referitoare la prioritizarea plăţilor în favoarea acestor parteneri.
Aceştia din urmă acceptau „relaţii comerciale” cu firmele familiei Moloţ respectiv plata unor servicii sau lucrări care, pe de-o parte nu erau justificate raportat la îndeplinirea criteriilor de calificare, iar pe de altă parte, nu erau justificate datorită lipsei capacităţii tehnice şi/sau profesionale a firmelor familiei Moloţ.
Astfel, în baza unei rezoluţii infracţionale a grupului de interese construit în jurul preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara s-a creat aparența unui circuit financiar licit; firmele câştigătoare, administrate în fapt de inculpaţii Axinte Vasile și Pup Emanoil Milică, au încheiat convenţii subsecvente contractelor de lucrări sub titulatura „contracte” ori „contracte de prestări servicii”, care, conform procedurii legale ar fi trebuit numite contracte de subantrepriză execuţie lucrări şi ar fi fost în mod obligatoriu aduse la cunoştinţa autorităţii contractante şi cu justificarea necesităţii subcontractării.
Această procedură ilicită îşi găseşte justificarea prin faptul că,  în cazul contractelor numite acestea sunt calificate în mod expres în acord cu operaţiunile juridice pe care le generează ( în speţă consecinţa imediată constând în obligativitatea declarării şi supunerii unei proceduri de analiză şi control privind derularea în continuare a contractului ).
În realitate, indiferent de titulatura convenţiilor (contracte numite sau nenumite) pentru care s-au emis facturi şi efectuat plăți, acestea nu au fost executate, nefiind întocmite situaţii de lucrări de către „executant”, respectiv  SC VIVANTY INDUSTRIES SRL şi SC CRISTALYN DINAMIC SRL
Din evidenţele contabile ale acestor societăţi rezultă că s-au făcut plăţi de către „beneficiarii” de lucrări,  în condiţiile în care  „executantul” nu figura cu angajaţi, iar declaraţiile diriginţilor de şantier şi ale funcţionarilor din cadrul serviciului tehnic cu atribuţii în verificarea derulării contractelor audiaţi în cauză au susţinut că pe şantiere lucrările s-au executat exclusiv de angajaţii ofertanţilor câştigători.
Exemplificativ, în luna decembrie 2011 SC CRISTALYN DINAMIC SRL deşi nu are nici un angajat, emite 3 facturi în sumă totală de 408.003,76 lei.
Ca urmare, implicarea unor subcontractanţi reprezintă doar o formă subterană de a crea aparența de legalitate şi aducerea în circuitul civil a unor sume de bani care provin din infracţiuni de corupţie.
Din probele administrate în cauză până în prezent, în perioada 2010-2014  SC VIVA CONSTRUCT, SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL au reprezentat principalii parteneri ai Consiliului Judeţean Hunedoara în ceea ce priveşte lucrările de infrastructură din judeţul Hunedoara, o valoare estimativă a plăților pe contractele cu aceste societăți ridicându-se la sumele :
- 29.101.716,33 lei către SC VIVA CONSTRUCT SRL
- 103.998.203,20 lei  către SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL
- 5639, 56 lei către EUROCONS EXPERT SRL
Din aceste sume, valoarea sumele întoarse în mod ilicit, cu titlu de mită către  președintele Consiliului Județean MOLOȚ MIRCEA,  prin societățile deținute de ginerele său sunt în valoare de :
  • 4.454.442,71 lei pe relaţia cu SC VIVANTY INDUSTRIES SRL şi în sumă de 3.997.759,05 lei pe relaţia cu SC CRISTALYN DINAMIC SRL de către SC VIVA CONSTRUCT SRL
  • 265.000 lei pe relaţia cu SC VIVANTY INDUSTRIES SRL, şi în sumă de 886.750 lei pe relaţia cu SC CRISTALYN DINAMIC SRL de către SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL
În acest sens, este de remarcat faptul că din banii intraţi în această modalitate în firmele controlate de  Venter Robertto parte erau transferaţi ulterior în baza unor contracte de închiriere utilaje către SC SIGMA PLUS SRL, societate cu privire la care inculpatul Moloţ Mircea Ioan a afirmat că este firma familiei sale.

De asemenea, valoarea sumei întoarse în mod ilicit, cu titlu de mită către vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, BALINT TIBERIU este de 510.000 lei pe relația SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL  cu CITY PARC SOLUTIONS SRL
******
Astfel, infracţiunile de corupţie săvârşite în concurs real de către inculpaţii MOLOŢ MIRCEA IOAN şi BALINT TIBERIU IOAN aflaţi în importante funcţii în structura Consiliului Judeţean Hunedoara, inculpatul PUP EMANOIL MILICĂ – viceprimar al comunei Vorţa, jud. Hunedoara precum şi de inculpaţii VENTER ROBERTTO PATRICK şi AXINTE VASILE, persoane influente în mediul de afaceri privat din judeţul Hunedoara,  prin natura şi prin gradul de pericol social abstract pe care îl implică, creează un pericol concret pentru ordinea publică, având în vedere gravitatea acestui fenomen infracţional şi limitele ridicate de pedeapsă stabilite de lege, elemente de natură a stârni o reacţie de oprobriu general puternică, astfel încât într-o asemenea situaţie privarea de libertate se justifică, chiar şi în lipsa antecedentelor penale ale inculpaţilor. (I.C.C.J., s. p., decizia nr. 2782 din 26 aprilie 2005; I.C.C.J., s. p., decizia nr. 234 din 13.01.2006).
Modul de săvârşire a faptelor, prin care inculpatul Moloţ Mircea a concentrat în mod abuziv şi parazitar activitatea unei instituţii publice,  folosul urmărit de acesta ( patrimonial – bani sau alte foloase, nepatrimonial – instituirea, menţinerea şi extinderea unei  supremaţii de influenţa inclusiv prin acces neautorizat la informaţii clasificate  ) conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic, şi justifică privarea de libertate.
De asemenea, manipularea bugetului public pe cele două paliere :
  • contracte simulate în scopul ascunderii sumelor provenite din infracţiuni de corupţie şi crearea unui circuit financiar „eficient” care permitea crearea unei aparenţe de legalitate,  prin atragerea unor oameni de afaceri în schema infracţională dispuşi să aibă o conduită „corespunzătoare”  respectiv inculpaţii Axinte Vasile şi Pup Emanoil
  • alocarea în mod discreţionar a unui buget anual pe contracte de publicitate de până la 700.000 lei anual,  în condiţiile în care, exemplificativ Consiliul Judeţean Sibiu şi Consiliul Judeţean Alba au alocat pe acest capitol bugetar sumele de aprox. 12.000 lei şi respectiv 110.000 lei,  în scopul atribuirii unor contracte de publicitate  firmelor deţinute de fiica sa Moloţ Alexandra,  pe fondul unei lipse evidente de oportunitate,  mesajele de interes public putând fi difuzate în presa scrisă ori prin postări pe site-ul oficial al instituţiei ( care oricum sunt  obligatorii conform legii )
conduc la concluzia că funcţia publică a fost exercitată în dispreţul pentru normele care impun cheltuirea raţională, transparentă, nediscreţionară dar mai ales licită a fondurilor publice pentru sine ori un cerc relaţional restrâns.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.