Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exit-poll-ul infectărilor cu SARS – CoV2

Conform Poliţiei de Frontieră, în numai patru zile, 15 – 18 mai, în România, au intrat aproximativ peste 76.000 de persoane. Din cauza vidului legislativ generat de întârzierea intrării în vigoare a legii 55/2020, aceşti oameni nu au fost plasaţi în carantină instituţionalizată şi nici nu au avut parte de o minimă verificare epidemiologică. Riscul cel mare este ca autorităţile să procedeze ca pe vremea când încă se discuta de anticipate (sfârşit de februarie, început de martie).

În contextul dat, dacă această sincopă tot n-a putut fi evitată, autorităţile care gestionează criza sanitară au obligaţia de a creşte semnificativ nivelul testărilor în ţară. Or, din păcate, datele oficiale arată că avem o fluctuaţie bizară şi că ne aflăm foarte departe de ţinta autoasumată de Premier de 15.000 de teste pe zi (peste 100.000 pe săptămână). Astfel, perioada 11 – 17 mai, s-au raportat  51.402 teste. În săptămâna 4 – 10 mai, s-au raportat 56.377 de teste. În săptămâna 27 aprilie – 3 mai, s-au făcut 48.759 de teste. Mai rău este că pare că trendul testării este descendent.

Odată crescut nivelul testărilor, autorităţile trebuie să facă o cercetare sociologică (pe un eşation tip exit-poll) pentru a vedea care este nivelul infectărilor la nivelul societăţii, identificând cu această ocazie şi procentul asimptomaticilor sau posibile focare neştiute în urma unei alte metode de analiză. Realizarea cu repetiţie, la anumite intervale de timp, a acestei cercetări sociologice, pe criterii demografice bine stabilite, poate evidenţia şi eficienţa unor măsuri luate de autorităţi sau riscul pe care îl presupun anumite renunţarea la anumite măsuri de restricţie.

Acum, că ne-am „relaxat”, că anumite activităţi economice s-au reluat în forţă, ideea de bază trebuie să fie creşterea capacităţii de testare, nicidecum scăderea. Mai mult ca niciodată, îndemnul OMS (testaţi, testaţi, testaţi) este de actualitate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.