Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile spaniole de mărfuri au scăzut cu 15,8% în primul semestru al anului

Vyapar
export

Exporturile spaniole de mărfuri au scăzut cu 15,8% în primul semestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2019, un regres legat de pandemia de COVID-19 şi evoluţia economiei, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Conform datelor privind balanţa comercială, publicate vineri de Ministerul Industriei, Comerţului şi Turismului, exporturile spaniole de mărfuri s-au redus cu 9,2% în iunie, o scădere ce se adaugă celor din martie (14,5%), aprilie (39,3%, cea mai mare din istorie) şi mai (34,4%).

În primul semestru, exporturile spaniole au însumat 124,101 miliarde de euro (15,8% mai puţin) şi importurile 131,675 miliarde de euro (minus 18,8%), ceea ce a dus deficitul comercial la 7,573 miliarde de euro, cu 48,5% sub cel din prima jumătate a anului trecut.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

Secretarul de stat pentru Comerţ, Xiana Mendez, a relaţionat această evoluţie cu pandemia şi a subliniat că reducerea deficitului comercial demonstrează că "firmele spaniole sunt în bune condiţii pentru a profita de recuperarea comerţului internaţional pe măsură ce se va produce".

Scăderea exporturilor spaniole depăşeşte media din zona euro (13,1 %), dar este sub cea a unor ţări precum Franţa (minus 21,5%).

Diminuarea exporturilor este legată în principal de evoluţia negativă a sectoarelor auto, echipamente, produse energetice etc, în timp ce în sectorul alimentar, al băuturilor şi tutunului vânzările în exterior au crescut.

Exporturile în Uniunea Europeană, ce reprezintă 60,4% din total, s-au redus cu 14,6 % în prima jumătate a anului, iar cele în ţări terţe au scăzut cu 17,5 %, mai accentuat în Oceania (minus 30,8 %), America Latină (minus 26,9 %) şi Africa (minus 23,7 %).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.