Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Cămaşa Ciumei' se va deschide joi, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

www.descopera.ro
muzeul taranului

Expoziţia "Cămaşa Ciumei", realizată de artista Athena Dumitriu, se va deschide joi, de la ora 17,00, la Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Potrivit unui comunicat al MNŢR transmis luni AGERPRES, Athena Dumitriu realizează o "Cămaşă a Ciumei" din cânepă, pornind de la un obicei străvechi de vindecare, pe care îl reinterpretează într-o cheie contemporană şi adaptată vremurilor actuale.

"După doi ani de pandemie, în care ne-am bănuit unii pe alţii la fiecare strănut, unde ni s-a strâns sufletul la fiecare îmbolnăvire a unui apropiat ori în care i-am plâns în singurătate pe cei dragi, simţim cum ne pierdem încrederea în sloganul optimist 'Totul va fi bine'. În secret, artista speră ca refacerea acestui act magic să ne aducă vindecarea pe care cu toate şi toţi o dorim/după care tânjim", se arată în comunicat.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român a contribuit la această expoziţie cu imagini ale icoanelor care îl reprezintă pe Sfântul Haralambie, sărbătorit pe data de 10 februarie, ocrotitorul şi apărătorul oamenilor şi animalelor în faţa bolilor, care este mereu înfăţişat călcând pe moarte sau pe ciumă, iar cel mai adesea o ţine legată cu un lanţ sau o frânghie.

"La Arhiva de Imagine am identificat fotografii care ne arată modul în care plantele de cânepă devin fire textile, cum sunt meliţate, albite şi apoi toarse. Biblioteca muzeului a reprezentat punctul zero al acestei cercetări, locul care a oferit informaţii despre folclorul medical tradiţional şi alte ritualuri de vindecare folosite de ţăranii români. În prezent, când vindecarea nu mai ţine de sacrificii şi ritualuri, credem că este important să privim spre viitor cu speranţă, şi, de ce nu, să păstrăm o fărâmă de gândire magică în vieţile noastre, ne-ar ajuta să trecem mai uşor peste încercările grele", precizează muzeul.

Conform vechilor credinţe, ciuma şi alte boli erau provocate de diavol, demoni sau spiritele rele, iar pentru recăpătarea sănătăţii era nevoie ca aceste duhuri răufăcătoare să fie alungate. Lipsiţi de informaţii medicale şi de alte mijloace de protecţie, ţăranii credeau în magia vindecătoare a unui obiect vestimentar realizat din cânepă, deoarece "firele ei erau iubite de draci şi de vrăjitoare".

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 20 februarie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00. Lunea este închis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.