Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie cu documente de patrimoniu din colecţia Bibliotecii ASTRA Sibiu, la Muzeul Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea

bjastrasibiu.ro
biblioteca astra sibiu

Proiectul expoziţional al Bibliotecii Judeţene Sibiu dedicat sărbătoririi a 160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, ASTRA 160, a ajuns luni în Vâlcea.

Până la sfârşitul lunii viitoare, publicul vâlcean este invitat să admire la Muzeul Judeţean "Aurelian Sacerdoţeanu" o serie de documente cu valoare de patrimoniu din colecţiile instituţiei de cultură sibiene - de la carte românească şi străină veche, manuscrise, piese de iconografie şi până la cartografie şi ex-librisuri, informează Agerpres.

La deschiderea expoziţiei din Râmnicu Vâlcea au participat directorul bibliotecii sibiene, Răzvan C. Pop, precum şi curatorul acesteia, Bogdan Andriescu, care au ţinut să precizeze că expoziţia este una itinerantă, după Râmnicu Vâlcea, urmând să fie prezentată şi în alte instituţii de cultură din ţară.

"În 2021 s-au împlinit 160 de ani de la crearea Asociaţiunii ASTRA. Noi suntem în 2023, ce este drept, dar este un moment, o cifră rotundă şi am ales această cifră pentru a merge în toată ţara şi a prezenta ceea a însemnat ASTRA, pentru că ASTRA istoric a fost între pietrele la temelia unirii, a creării Marii Uniri de la 1918 şi, în general, a creării instituţiilor culturale foarte importante pentru România", a precizat directorul bibliotecii sibiene, Răzvan C. Pop.

Printre exponatele aduse în Vâlcea de reprezentanţii bibliotecii din Sibiu se află Enciclopedia Română, operă fundamentală a Asociaţiei ASTRA şi prima lucrare ştiinţifică de acest gen din sud-estul Europei, precum şi alte documente de patrimoniu între care Statutele Asociaţiei (1861), Albumul cu vederi din expoziţia etnografică organizată la inaugurarea Muzeului Asociaţiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu în 1793, Decretul privind desfiinţarea iobăgiei, tipărit la Viena în 1785 sau lada de zestre a lui George Bariţiu.

Expoziţia va rămâne deschisă pentru vizitare până pe 30 aprilie, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00 - 17,00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.