Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţie dedicată călătoriilor lui Iosif Iser, la 140 de ani de la naşterea pictorului

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Iser
iosif iser

O expoziţie dedicată călătoriilor lui Iosif Iser va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României pe 21 mai, pentru a marca 140 de ani de la naşterea pictorului, potrivit news.ro.

Expoziţia prezintă o selecție de lucrări ce abordează un gen mai puțin cunoscut din creația artistului: peisajul.

Ea este structurată pe trei secțiuni - Dobrogea și Orientul apropiat, Franța, Spania - şi include 66 de lucrări în tempera, goaşă şi ulei din patrimoniul MNAR și din colecțiile Iser și Moise Weinberg păstrate la Muzeul Colecțiilor de Artă. Unele dintre lucrări vor fi expuse acum pentru prima dată publicului.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Artistul a călătorit mult, atât în spaţiul european, cât şi în ţară, descoperind imagini unice, privelişti memorabile, ce au lansat teme de analiză, concretizate mai târziu în compoziţiile sale. În contextul unor deplasări succesive, cele mai multe dedicate studiului, în spaţii culturale total diferite ca exprimare şi formare, peisajul a devenit pentru el o adevărată punte de comunicare, subliniind prin compoziţiile sale idei, sentimente, impresii.

Toate aceste experienţe au avut un puternic impact asupra operei, artistul decoperind peisajul dobrogean (Zi de târg la Turtucaia, Case în Dobrogea), dar şi pe cele de pe malurile Bosforului şi cele din Balcic (Vedere de pe Bosfor, Vapoare în portul Constantinopol, Peisaj din Balcic), peisajele din Franța (Rue des Saules, Peisaj din Franţa, Plajă la Saint-Malo) şi experienţa oferită de Spania (Peisaj din San Felice, Miranda del`Ebro).

„În oricare dintre peisajele pe care le realizează, fie ı̂n plein-air, fie ı̂n atelier, pe baza schițelor făcute ı̂n fața motivului, și indiferent de tehnica ı̂n care alege să se exprime, Iser subordonează totul expresivității plastice, fără să piardă nimic din caracterul specific al locului”, a explicat curatoarea Alina Petrescu într-un comunicat remis News.ro.

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 29 august, în Sălile Kretzulescu de la Muzeul Naţional de Artă al României, iar, pe parcurs, vor fi organizate evenimente cu publicul, ce vor fi anunţate ulterior, pe site-ul oficial al muzeului şi pe Facebook.

„Călătoriile lui Iser” va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Iosif  Iser a devenit, în 1906, membru al societății „Tinerimea Artistică” şi apoi a deschis, la ı̂nceputul lunii decembrie, prima expoziție personală în Pasajul Român nr. 15. În ianuarie 1908, a plecat la Paris, unde a colaborat cu ziarele satirice Le Témoin și Le Rire și cu revistele Simplizissimus, Lustige Blätter (Berlin), El Papitu (Barcelona) și El Paco (Madrid). A frecventat Academiile libere Ranson din Montmartre și Humbert din Montparnasse, unde i-a cunoscut pe Pablo Picasso, Juan Gris, André Derain şi Dunoyer de Segonzac.

A revenit pentru scurt timp în ţară, iar din 1920 până în 1940, a parcurs o frumoasă perioadă de călătorii şi studii în Franţa, Italia, Spania, ocazie cu care a lucrat şi a expus, între altele, la Salon des Tuileries, Salon dʼAutomne și Galeria Bernheim.

Din 1950, Iser a participat la expoziții de artă românească în Austria, Cehoslovacia, Finlanda, Republica Democrată Germană, Ungaria, U.R.S.S. În 1955, a devenit membru titular al Academiei Române. La împlinirea vârstei de 75 ani, Muzeul de Artă al R.P.R. i-a dedicat o amplă expoziție retrospectivă, cu 388 de lucrări de pictură şi grafică. Artistul a murit pe 25 aprilie 1958, la vârsta de 77 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.