Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeile, risc mai mare de reacţii adverse la vaccinul antigripal. Majoritatea reacţiilor, „uşoare şi rareori grave”, sugerează un studiu

New Scientist
Diabet

Femeile ar putea fi mai predispuse la reacţii adverse la vaccinurile antigripale decât bărbaţii, sugerează concluziile unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Montreal. Oamenii de ştiinţă canadieni au descoperit, de asemenea, că femeile din studiu s-au confruntat cu un risc dublu de reacţii severe comparativ cu bărbaţii, potrivit news.ro.

În cadrul studiului, s-a constatat că femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani au fost cu 29% mai predispuse decât bărbaţii să experimenteze o reacţie în zona în care au fost vaccinate.

În cazul femeilor de peste 65 de ani, această probabilitate a crescut la 43%.

În plus, femeile mai tinere au avut un risc cu 25% mai mare de a se confrunta cu reacţii sistemice, care afectează diverse părţi ale corpului.

Pentru grupul mai în vârstă, probabilitatea a fost de 27%.

Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit, de asemenea, că femeile din studiu s-au confruntat cu un risc dublu de reacţii severe în comparaţie cu bărbaţii.

„Majoritatea reacţiilor în urma vaccinării antigripale sunt uşoare, limitate şi rareori grave”, au arătat cercetătorii în studiul publicat recent în Journal of Epidemiology and Community Health.

Cu toate acestea, spun specialiştii, deoarece experienţa unui eveniment advers ar putea fi o barieră pentru vaccinările ulterioare, limitarea impactului preocupărilor legate de siguranţă asupra succesului programului de vaccinare este esenţială, în special pentru vaccinul antigripal, care este necesar anual.

Echipa de studiu a evaluat atât reacţiile la locul de injectare, cât şi reacţiile sistemice care se răspândesc în tot corpul.

Ei au evaluat simptome precum durerea, roşeaţa, febra, durerile de cap şi durerile musculare.

De asemenea, au luat în considerare şi alte simptome care au apărut la trei-patru săptămâni după vaccinare, precum şi simptomele severe care au apărut în perioada de studiu, din 2010 până în 2018.

Pentru această cercetare, echipa a analizat date din 18 studii clinice de vaccinare împotriva gripei sezoniere. Aceste studii au inclus 34.343 de adulţi, iar echipa a examinat efectele variate asupra fiecărui sex.

„Comunicarea transparentă a acestui risc ar putea creşte încrederea în vaccinuri şi ar putea limita ezitarea vaccinării”, concluzionează autorii studiului.

Experţii au subliniat că dovezile privind reacţiile la locul de injectare sunt slabe şi moderate în cazul reacţiilor sistemice.

Aceştia sugerează că rolurile şi atributele sociale de gen ar putea influenţa rezultatele, adăugând că femeile ar putea fi mai înclinate să raporteze problemele de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.