Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen alarmant în România: românii suspecți de cancer preferă să moară netratați

The Guardian
cancer cercetare laborator

Peste 1.100 de persoane au fost testate medical în cadrul caravanei “Nu am făcut destul”, care a avut loc la nivel naţional în ultimele trei luni. În urma analizelor, mai mult de jumătate dintre cei testaţi au avut valori anormale la analizele de sânge. De asemenea, organizatorii au transmis că pacienţi cu suspiciuni de cancer refuză investigaţii suplimentare, scrie News.ro.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat în perioada septembrie – noiembrie 2022 Caravana naţională de testări şi educaţie medicală “Nu am făcut destul”.

Aceasta s-a desfăşurat timp de nouă săptămâni, în opt localităţi din cinci judeţe, care se află la mai mult de 20 de kilometri de cel mai apropiat spital, fiind realizate trei vizite în fiecare localitate.

Caravana a ajuns în localităţile Brăduleţ, Corbeni, Ştefan cel Mare din judeţul Argeş, în localitatea Brăneşti din Dâmboviţa, în localitatea Teşila din Prahova, în Periş din Ilfov şi în localităţile Hotarele şi Izvoarele din Giurgiu.

Au fost efectuate în localităţile respective următoarele analize: Glicemia (instant şi din sânge venos), Tensiune, indice de masă corporală, Analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA), Analize de urină (urocultură şi sumar de urină), Ecografie mamară, Consult urologic (cu ecografie), Consult dermatologic & dermatoscopie. De asemenea, erau disponibile următoarele analize suplimentare: Mamografie, biopsie, Consult dermatologic & dermatoscopie & biopsie, Consult urologic (cu ecografie).

Costul investigaţiilor pentru o persoană în cadrul caravanei a fost de 1.100 de lei, iar investigaţiile suplimentare – 700 de lei.

La aceste testări au venit 1.136 de persoane, dintre care 77% femei şi 23% bărbaţi.

Cele mai multe persoane – 47,23% au fost între 50 şi 69 de ani, 33,21% au fost între 30 şi 49 de ani, peste 70 de ani au fost 14,1%, iar sub 30 de ani – 5,46%.

 

 

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a menţionat că 71% dintre persoanele prezentate suferă de obezitate sau au exces ponderal.

 

Totodată, 20% dintre cei prezenţi şi-au făcut analizele de sânge anul acesta. Dintre toţi cei care şi-au făcut analize de sânge în ultimii cinci ani, 32% au avut trimitere de la medicul specialist, 44% au avut trimitere de la medicul de familie, 18% şi le-au făcut din proprie iniţiativă şi 6% au avut recomandare de la locul de muncă.

FABC a mai precizat că mai mult de jumătate (52%) dintre cei testaţi au avut valori anormale la analizele de sânge. Majoritatea celor testaţi au fost depistaţi cu dislipidemie, iar trei din patru aveau valori crescute ale LDL-colesterolului şi unul din doi avea colesterolul total dincolo de valorile normale.

Analizele au mai arătat că aproximativ 25% dintre cei testaţi au avut valori modificate ale glicemiei, ceea ce sugerează fie un diabet slab controlat, fie depistarea diabetului, 8% aveau o infecţie urinară, 18% prezintă valori crescute ale marker-ului de inflamaţie şi modificări specifice pe hemogramă, iar aproximativ 4% au deficit de fier.

În privinţa investigaţiilor pentru depistarea cancerului mamar, au fost făcute 787 de ecografii, 82 recomandări de mamografii, 63 mamografii efectuate, opt recomandări de control la trei şi şase luni, o recomandare de RMN, o biopsie, un caz de cancer mamar depistat şi încă o suspiciune mare, cu recomandare de biopsie.

 

FABC a menţionat că dintre femeile prezente,71 % nu şi-au făcut niciodată o ecografie mamară

45 % nu şi-au făcut niciodată autopalpare sau nu au putut să spună când au făcut-o ultima dată.

În privinţa cancerului renal, urotelial şi prostată au fost făcute 671 ecografii, 23 recomandări de control urologic suplimentar, 14 controale suplimentare efectuate, patru recomandări de CT, o biopsie,

două recomandări de RMN.

Totodată, au fost realizate 256 teste PSA,. iar 8% dintre bărbaţii testaţi au valori crescute ale PSA şi necesită investigaţii suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic. De asemenea, 4% au valori modificate ale ureei şi creatininei şi necesită investigaţii suplimentare pentru evaluarea funcţiei renale.

În privinţa cancerelor de piele, au fost făcute 625 dermatoscopii, 51 de recomandări de control dermatologic suplimentar, 28 de controale suplimentare efectuate, 11 recomandări de biopsie, şapte suspiciuni de carcinom bazocelular, identificate de ambii medici dermatologi - din caravană şi de la controlul suplimentar.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a precizat că a întâmpinat o rezistenţă din partea pacienţilor în condiţiile în care controalele suplimentare sunt gratuite, uneori şi transportul, se ocupă de programări şi remindere, fiind date peste 300 de telefoane în această campanie.

“Fiecare pacient care a primit recomandare de control suplimentar a fost contactat de minim două ori, în anumite cazuri de nouă ori, direct, prin asistentul social al satului, prin persoanele noastre de legătura, copii, soţi sau vecine, pe telefon, sms sau WhattsApp”, a afirmat FABC.

Cu toate acestea, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a întâmpinat următoarele situaţii.

În privinţa cancerului mamar, au fost făcute 82 recomandări de mamografii şi doar 63 mamografii au fost efectuate. A fost identificată o suspiciune mare de cancer, dar femeia nu mai răspunde la telefoane şi mesaje.

În privinţa cancerului renal şi urotelial, din 23 recomandări de control urologic suplimentar, doar 14 controale suplimentare efectuate, au fost patru recomandări de CT, dar două persoane au decis să nu facă.

În privinţa cancerelor de piele, au fost făcute 51 recomandări de control dermatologic suplimentar, doar 28 controale suplimentare efectuate, din 11 recomandări de biopsie, dintre care 7 suspiciuni de carcinom bazocelular, dar niciunul dintre cei şapte nu vrea să îşi facă biopsia.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a menţionat şi câteva dintre motivele pacienţilor care refuză investigaţiile: “Mi-e frică / Mai bine să nu ştiu; Nu vreau să-mi îngrijorez familia; Nu mă doare şi nu mă duc; Am maşina în service; Nu mă lasă copiii / soţul; Am treabă la câmp / în curte; Am pomană / parastas; M-au chemat la muncă”

FABC a mai menţionat că numai în ultimii cinci ani, în timpul caravanei au fost diagnosticate opt femei cu cancer mamar şi 13 persoane cu cancere de piele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.