Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fermierii cer renegocierea de urgență a PNRR: E nevoie de acțiune hotărâtă pentru securitatea alimentară a României

protest fermieri

Asociaţia Forţa Fermierilor solicită de urgenţă un acord politic naţional între toate partidele parlamentare pentru renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar aceasta trebuie să aibă în vedere introducerea finanţării agriculturii naţionale, a declarat miercuri Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă. Asociaţia are 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate.

"Reamintim că, deşi au fost anunţate de către fostul ministru al Agriculturii două obiective majore care să fie finanţate din PNRR, şi anume sistemul de irigaţii şi reţeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final. Din motive niciodată explicate clar, aceste măsuri nu s-au mai regăsit în PNRR. În actualul context internaţional tulbure, cu războiul din Ucraina la graniţele Uniunii Europene, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR. Pentru asigurarea securităţii alimentare a României, în mod direct, şi pentru a contribui la buna funcţionare a pieţelor agroalimentare europene, în mod indirect. Este nevoie doar de o acţiune politică hotărâtă şi facem un apel la clasa politică să nu îşi bată joc de viitorul acestei ţări lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate şi lipsei de produse agroalimentare autohtone de pe rafturile magazinelor. Nu este timp de pierdut", a declarat Vlad Macovei.

El a menţionat că în actualul context internaţional infrastructura de irigaţii devine la fel de importantă pentru România precum autostrăzile.

"Solicităm un consens al clasei politice pentru redeschiderea PNRR în vederea salvării României de seceta din agricultură. Chiar anul trecut, când au fost regiuni din ţară unde producţiile agricole au fost rezonabile, alte zone din România au fost afectate de secetă. Venim după 2019, 2020, care au fost ani secetoşi în toată România. Suntem în 2022 cu nişte situaţii cu totul şi cu totul disperate în multe regiuni din ţară", a afirmat Vlad Macovei.

El a precizat că a doua măsură din PNRR care poate fi redeschisă o reprezintă construcţia celor 8 depozite regionale care să strângă produsele agroalimentare, precum legume, fructe, lactate, carne, ouă de la micii producători, să le standardizeze la nivelul cerinţelor pieţei şi mai departe să le livreze către magazine.

Potrivit acestuia, Asociaţia Forţa Fermierilor a trimis în urmă cu câteva zile ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, o listă cu 10 propuneri care ar putea relansa sectorul agroalimentar românesc şi ar putea deschide drumul pentru ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene.

Propunerile membrilor AFF vizează redeschiderea PNRR şi finanţarea pentru refacerea şi construcţia sistemului naţional de irigaţii - inclusiv Canalul Siret-Bărăgan, precum şi construcţia unei reţele de depozite regionale pentru produsele agroalimentare.

O altă cerinţă o reprezintă plata într-un timp cât mai scurt a subvenţiilor agricole. Fermierii înregistrează continuu întârzieri ale plăţii, perioade foarte lungi între momentul autorizării la plată de către APIA şi virarea efectivă a banilor în conturi.

Aceştia cer majorarea ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură la 3 lei/litru pentru anul 2022 sau găsirea unor soluţii pentru ca fermierii să poată achiziţiona carburant direct redus, fără a mai fi nevoie să aştepte cu lunile returnarea accizei.

Ei spun că este nevoie de acordarea unei subvenţii pentru îngrăşăminte, sprijin de care să beneficieze producătorii agricoli, având astfel libertatea de a-şi alege furnizorul de fertilizanţi care îi oferă cele mai bune condiţii.

Fermierii cer demararea într-un timp cât mai scurt a programelor de finanţare cu credit garantat de către stat. Activarea programelor depinde de un ordin comun al MADR şi MFP.

Ei spun că este nevoie de cuantificarea consumului de hrană, pe categorii de produse, până în octombrie 2023, iar ulterior limitarea sau, în situaţii excepţionale, chiar interzicerea exportului la categoriile de materii prime şi/sau produse finite, care se vor regăsi pe lista cu produse deficitare (în urma întocmirii acesteia).

Totodată, ei afirmă că trebuie creat un mecanism de monitorizare reală şi obiectivă a preţurilor de tranzacţionare a cerealelor, plantelor tehnice şi oleaginoase, în Portul Constanţa. La acest moment, Bursa Română de Mărfuri deţine aceste date, dar le publică cu întârziere de minimum 2 săptămâni, astfel încât informaţiile nu mai sunt utile decât celor care au interes să distorsioneze piaţa.

Pe lângă acestea, este nevoie de implementarea PNDR şi PNS şi de accelerarea sesiunilor de accesare a fondurilor europene şi simplificarea procedurilor la AFIR. "Având în vedere numărul de salariaţi, remuneraţia acestora şi infrastructura de care beneficiază AFIR, sunt de neacceptat rapoarte publicate cu întârziere de câteva luni şi sesiuni defectuos gestionate", subliniază organizaţia.

De asemenea, fermierii au solicitat elaborarea, la nivelul MADR, a unei legi privind calamităţile naturale şi forţa majoră în agricultură pentru protejarea producătorilor agricoli în contextul unor fenomene extreme precum secetă, inundaţii etc.

În sectorul zootehnic, agricultorii spun că este nevoie de susţinerea imediată a fermelor de elită, din toate speciile, în care se folosesc biotehnologii de reproducţie, asigurându-se astfel un număr mare de produşi cu performanţe deosebite, într-un interval de timp scurt. În sectorul vegetal, constituirea imediată a unei bănci de gene, suficient de mare, care să asigure seminţele pentru înfiinţarea culturilor pentru următorii 2-3 ani.

Pentru a realiza o interacţiune directă şi sinceră între fermieri şi decidenţii politici şi administrativi, Asociaţia Forţa Fermierilor anunţă organizarea Congresului Fermierilor 2022 în data de 24 mai, direct în câmp, în cadrul evenimentului Forţa Fermierilor AGROSHOW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.