Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firmele de private equity estimează un an bun pentru investiţii (studiu)

Radu Pop
Agerpres.ro
consultanţi, afaceri, corporatie, angajati

Încrederea în evoluţia economiei a înregistrat o creştere la 15%, faţă de 3%, în decembrie 2022, în timp ce proporţia celor care anticipează o deteriorare s-a redus la jumătate, de la 79% la sfârşitul anului trecut, la 43% în prezent, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey.

Raportul de specialitate relevă faptul că această încredere alimentează optimismul firmelor de capital privat din Europa Centrală cu privire la activitatea de profil, peste un sfert (26%) dintre acestea anticipând că tranzacţiile vor creşte, mai mult decât dublu faţă de decembrie 2022. De asemenea, numărul celor care se aşteaptă la o scădere s-a redus la jumătate, de la peste două treimi la sfârşitul anului anterior (69%), la o treime (34%).

Potrivit sursei citate, 77% dintre respondenţi au încredere că 2023 va fi un an bun pentru investiţii, în timp ce proporţia celor care se aşteaptă să se concentreze pe noi investiţii a crescut la 43% (faţă de 40% în decembrie 2022).

În ceea ce priveşte vânzările, studiul Deloitte arată un interes redus din partea firmelor de capital privat (15%), dar apetitul pentru cumpărare rămâne mare (51%).

Peste jumătate dintre firmele de private equity din Europa Centrală (51%) anticipează că accesul la finanţare va rămâne la fel sau se va îmbunătăţi.

"În contextul în care ratele dobânzilor afectează accesibilitatea creditelor bancare, finanţarea non-bancară devine mai răspândită în Europa Centrală. O intensificare a activităţii de profil va fi probabil susţinută în proporţie tot mai mare de fondurile de credit, o sursă de finanţare populară în SUA şi în Europa de Vest, în condiţiile în care 45% dintre respondenţi caută mai des creditori non-bancari pentru finanţarea achiziţiilor. De asemenea, 15% declară că acum au nevoie de mai mulţi creditori decât în trecut pentru a finanţa o tranzacţie, ceea ce poate indica faptul că apetitul creditorilor pentru tranzacţii de valoare mai mare este în scădere, explică studiul. O altă evoluţie notabilă în regiune este că împrumuturile tind să fie contractate mai mult în euro, chiar şi atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o ţară cu altă monedă", se precizează în studiul citat.

Totodată, două treimi (66%) dintre companiile cu capital privat estimează că dimensiunile tranzacţiilor vor rămâne la fel, de la an la an.

În plus, se pune accent pe rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG). Astfel, peste un sfert dintre respondenţi şi-au stabilit obiective de reducere a amprentei de carbon şi şi-au luat angajamente pentru a le atinge, în timp ce o treime au început să-şi definească asemenea ţinte. De asemenea, aproape trei sferturi dintre firmele de private equity din Europa Centrală au politici de investiţii care includ factori ESG.

Pe de altă parte, studiul subliniază faptul că peste jumătate (57%) dintre cei chestionaţi nu iau în calcul sustenabilitatea atunci când evaluează o companie, din cauză că informaţiile legate de ESG nu sunt de calitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.