Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul fostului președinte din Mozambic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru un scandal care a provocat o criză economică

Operation World
Mozambic

Fiul fostului președinte din Mozambic a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru un proiect legat de pescuit care a provocat o criză economică în țară.

Fiul fostului președinte al Mozambicului a fost condamnat la 12 ani de închisoare în urma unui uriaș scandal legat de un proiect de pescuit în valoare de 2,2 miliarde de dolari care a declanșat o criză economică în țară.

Ndambi Guebuza, fiul fostului președinte Armando Guebuza, s-a numărat printre cele 11 persoane găsite vinovate de deturnare de fonduri și spălare de bani, potrivit Mediafax.

Consecințele acestei infracțiuni „vor afecta generații întregi", a declarat judecătorul Efigenio Baptista, potrivit BBC. Judecătorul a mai spus că Ndambi Guebuza și-a finanțat gustul pentru lux prin infracțiunile comise.

O absență notabilă de la proces a fost cea a fostului ministru de finanțe Manuel Chang. Acesta este închis în Africa de Sud din decembrie 2018, în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile din Statele Unite ale Americii, sub acuzația de conspirație pentru fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare și spălare de bani. El neagă orice infracțiune în dosarul din Mozambic.

Președintele Guebuza a terminat mandatul în 2015, după un deceniu la putere. Cu toate acestea, partidul său rămâne la conducere, așa cum a fost de la obținerea independenței din 1975.

Între 2013-2014, trei companii nou înființate au făcut împrumuturi în valoare de 2,2 miliarde de dolari, mare parte din acestea fără știrea sau aprobarea parlamentului țării. În ciuda acestui fapt, guvernul mozambican a fost garantul împrumuturilor, ceea ce înseamnă că statul ar fi rambursat banii dacă lucrurile ar fi mers prost.

Se presupune că banii au fost folosiți pentru a cumpăra o mare fabrică de ton și o flotă maritimă, precum și pentru a finanța alte tranzacții care au implicat companii în care statul este acționar principal.

Ulterior, statul a recunoscut întreaga amploare a împrumutului, declanșând o criză economică în Mozambic.

Moneda țării a pierdut o treime din valoarea sa, inflația a crescut vertiginos, iar donatorii străini s-au retras.

Auditorii ar fi descoperit că lipseau 500 de milioane de dolari din acești bani.

Împrumuturile au fost emise de Credit Suisse și de banca rusă VTB, iar trei foști bancheri de la Credit Suisse au pledat vinovați la acuzațiile de spălare de bani din SUA în acest caz.

La sfârșitul anului trecut, autoritățile britanice au amendat banca de investiții cu 178 de milioane de dolari în urma scandalului de corupție privind tonul.

De asemenea, banca a fost obligată să anuleze o datorie a Mozambicului de 200 de milioane de dolari, deoarece era „afectată de corupție".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.