Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FMI avertizează: Scăderea TVA la 19% va crea un mare deficit fiscal

fmi

FMI consideră că aprobarea Codului Fiscal în forma actuală, care include în special reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii, potrivit lui Guillermo Tolosa.

"Apreciem că pachetul de taxe aşa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ faţă de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar şi foarte dificilă", a declarat reprezentantul rezident în România, Guillermo Tolosa, într-o declaraţie transmisă marţi.

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, în unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că analizele făcute arată că o astfel de propunere va avea efecte bune în economie şi că cifrele arată că "se poate face acest lucru".

"Partea bună este că din analizele pe care le-am făcut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond şi BM, aşa cum stau astăzi calculele, am spus că suntem de acord cu orice fel de măsură care vine în sprijinul economiei şi populaţiei, atâta timp cât există la nivel de buget susţinere. Deci, cu o astfel de propunere, care va avea efecte extrem de bune în economie, suntem de acord. Dacă cifrele ne arată ca acest lucru se poate, suntem de acord. Partea bună este ca este un consens pe o astfel de măsura şi este bine că avem cu toţii o astfel de abordare", a menţionat Teodorovici.

Raportul comisiei privind Codul fiscal va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

O misiune tehnică a Comisiei Europene este prezentă de marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, miza principală fiind reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, aşa cum anunţase Executivul iniţial.

Tolosa a declarat la începutul lunii că Fondul recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă să acopere golul generat la buget începând de anul viitor.

El a arătat că deficitul bugetar în 2016 este considerabil, estimând astfel că proiectul de Cod Fiscal în forma propusă va trebui revizuit semnificativ, întrucât doar prin tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu se va acoperi golul creat. Astfel, Tolosa a sugerat că unele măsuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

Instituţiile internaţionale nu cred în creşterea automată a veniturilor din tăierea taxelor şi aşteaptă soluţii pentru acoperirea golurilor.

Impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea de la 24% la 20% ar fi de 7,6 miliarde lei, iar pentru reducerea la 19% impactul ajunge la peste 9 miliarde lei. La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016 provenit din tăierea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie anul acesta, potrivit deputatului Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Boc, scrie mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.