Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fobia lui Victor Ponta faţă de investiţii îndepărtează România de cel mai important proiect de ţară

Pentru că şi-a prezentat de scurt timp bilanţul la guvernare, îi reamintim lui Victor Ponta că încă din primele luni de mandat ca prim-ministru a demonstrat tuturor că are o fobie faţă de investiţiile publice. Astfel, în anul 2012, primele sale decizii legate de buget s-au concretizat prin tăierea cheltuielilor pentru toate investiţiile publice aflate în derulare, pornind de la metroul bucureştean şi până la tronsoanele de autostradă aflate în execuţie.

De atunci, în fiecare lege a bugetului de stat se laudă că alocă, pe hârtie, peste 7% din PIB pentru investiţii publice, însă când trage linie, la sfârşit de an, se constată că nu a realizat nici măcar cât în anul precedent.

Mai grav este că pe promisiunile lui Victor Ponta şi pe cifrele transmise de el la Bruxelles, Comisia Europeană face prognoze şi anticipări de creştere economică şi de sustenabilitate a finanţelor publice. De exemplu, recent Comisia Europeană a făcut estimări privind creşterea economică din România pentru anii 2015-2016, având ca motoare de creştere consumul privat şi investiţiile, bazându-se pe informaţiile eronate cuprinse în Programul de convergenţă elaborat de Guvernul Ponta şi transmis la Bruxelles.

Ce relevanţă vor putea avea estimările Comisiei, atâta vreme cât aceasta se bazează pe faptul că Guvernul României s-a angajat că va cheltui 44,6 miliarde lei în anul 2015 pentru realizarea de investiţii publice în infrastructură, însă, în realitate aceste cheltuieli a fost tăiate încă din primul trimestru din acest an cu aproximativ 7,5 miliarde lei. Comisia Europeană s-a mai păcălit şi în anul 2014 atunci când a estimat creşteri economice mari, bazându-se pe investiţiile declarate de Victor Ponta, iar din cauza tăierilor, Comisia a fost nevoită să le revizuiască în scădere cu aproximativ 1% din PIB.

Prin repulsia pe care a căpătat-o faţă de investiţii publice, tânărul socialist Victor Ponta nu ştie că sacrificându-le condamnă România la subdezvoltare şi o îndepărtează de realizarea celui mai important proiect de ţară de după aderarea la Uniunea Europeană – intrarea României în zona euro.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.