Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțe expediționare americane în Libia. Pentagonul evaluează intervenția masivă

Libia

Pentagonul "evaluează opţiunile" militare în Libia în faţa ascensiunii în forţă a grupării Statul Islamic (SI), chiar dacă este încă "prea devreme" pentru a şti cum va evolua situaţia, a informat miercuri purtătorul său de cuvânt, citat de AFP. 

"Continuăm să supraveghem situaţia şi să evaluăm ce opţiuni avem în faţa noastră", a explicat purtătorul de cuvânt Peter Cook. 

"Dorim să fim pregătiţi, cum vrem să fim întotdeauna, dacă în Libia creşte ameninţarea grupării Statul Islamic", a adăugat el. 

Libia s-a prăbuşit în haos după răsturnarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011. 

Un acord încheiat sub egida ONU, prevăzând formarea unui guvern de uniune naţională, a fost respins recent de parlamentul de la Tobruk, recunoscut internaţional. 

În ultimele luni, situaţia a permis SI să se stabilească şi să preia controlul asupra oraşului Sirte, la 450 de de kilometri est de Tripoli, şi în împrejurimi. 

"Formarea unui guvern central este de o importanţă crucială pentru viitorul ţării şi pentru a încerca stabilizarea viitorului acesteia", a subliniat Peter Cook. 

Pentagonul a trimis deja în recunoaştere în Libia mici grupuri de forţe speciale, pentru a încerca să lege contacte cu grupările armate aflate la faţa locului. 

În decembrie, unul dintre aceste grupuri a fost nevoit să se întoarcă după ce aterizase pe o bază aeriană libiană, respins de o "miliţie locală", potrivit Pentagonului. Fotografii ale incidentului au fost publicate pe reţelele sociale. 

În prima linie contra SI în Irak şi Siria, administraţia de la Washington nu ţine neapărat să ia conducerea unei noi operaţiuni militare împotriva jihadiştilor. 

O eventuală campanie militară în Libia "ar putea fi una pe care să nu o conducem noi", a explicat săptămâna trecută un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării. 

"Italienii, francezii ar putea de exemplu să preia conducerea" unei operaţiuni la care americanii să participe, dar nu să o comande, a explicat acesta. 

Gruparea Statul Islamic dispune în Libia de aproape 3.000 de luptători, potrivit estimărilor occidentale. 

SI a lansat la începutul lunii ianuarie o ofensivă în zona "Semilunii petrolului" (estul ţării), unde sunt situate principalele terminale de ţiţei. 

În noiembrie, Statele Unite l-au ucis într-un bombardament aerian în Libia pe unul dintre liderii SI în această ţară, irakianul Abu Nabil. 

Au fost primele lovituri americane împotriva grupării Statul Islamic în Libia.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.