Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef al Consiliului Fiscal, previziune sumbră: 'Probabil că nu am terminat cu puseul inflaționist. E posibil să apară surprize neplăcute'

fanatik.ro
preturi

Rata inflației a ajuns, în august, la 15,3%. Cele mai mari scumpiri sunt cele la gaze (70%) în timp ce cartofii s-au scumpit cu 54%, iar uleiul cu 50 de procente, potrivit INS. Este o inflație mai mare decât se așteptau analiștii. Iar vestea proastă vine acum de la inflația înregistrată la bunurile alimentare, a explicat la RFI economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, fost șef al Consiliului Fiscal.

„E o rată de inflație mai mare decât era așteptată. Analiștii se așteptau la o rată ceva mai mică. Toată lumea anticipa că luna august va aduce o plafonare sau chiar o scădere a inflației față de luna anterioară în termeni anuali. Sezonier, luna august ar trebui să aducă o inflație mică sau chiar o inflație lunară negativă în anii normali. Apăreau fructele și legumele sezoniere, prețurile la alimente scădeau de obicei în iulie și august. De data aceasta prețurile la alimente au crescut foarte mult. De fapt, aici este surpriza neplăcută.

Avem o inflație foarte mare pe componenta de bunuri alimentare, 1,8% lună la lună dacă nu mă înșel. Avem o inflație lunară de 0,6% față de luna anterioară per total coș de consum. Dar, pe zona de alimente, pe bunurile alimentare, avem 1,8%, care e o rată de inflație foarte mare. Aceasta e vestea proastă.

Aproape la toate alimentele avem creșteri mari, de peste 1% - 2% sau chiar 3%. La lapte avem o creștere lunară de 5%, ceea ce reprezintă o creștere foarte înaltă.

Probabil că nu am terminat cu puseul inflaționist. E posibil să apară surprize neplăcute și în lunile următoare. Mă îndoiesc că aceste creșteri la alimente nu se vor mai materializa și în lunile următoare, dat fiind faptul că prețul materiilor prime agricole, al cerealelor a fost anul acesta mult mai mare decât anul trecut", a spus Ionuț Dumitru.

„Suplimentar avem acest șoc la alimente, cauzat pe de o parte de prețurile mult mai mari pe piețele internaționale la cereale, dar și de seceta foarte gravă pe care am înregistrat-o în România anul acesta”, a punctat Dumitru.

„Probabil avem cea mai mare inflație din Europa. Cred că mai realistic e să ne uităm la inflația la producător, la acel 53%, indicele prețurilor produselor industriale, care e de departe cel mai mare din Europa. Dacă nu mă înșel, media europeană e undeva la 28%. Acest decalaj dintre inflația la producător și inflația la consumator se va închide la un moment dat.

Nu cred că poate persista atât de mare acest decalaj o perioadă lungă de timp pentru că, mai devreme sau mai târziu, producătorii fie să transfere la consumatori această creștere mare de costuri, fie să accepte marje mai mici de profit, fie să iasă din business”, a conchis economistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.