Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Imagini terifiante din mega-închisoarea secretă: Paturile sunt pur și simplu o placă de metal fără saltea

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Cecot

Apar imagini și detalii înspăimântătoare din mega-închisoarea secretă ”Cecot”. Înschisoarea are 256 de celule și poatea păstra în detenție până la 40.000 de persoane.

Cecot, închisoarea secretă din El Salvador, a devenit un simbol al faimosului "război împotriva bandelor" al președintelui Bukele, despre care Ministerul Securității din această țară spune că a dus la arestarea a cel puțin 68.000 de persoane de la începutul campaniei, în martie 2022, conform BBC.

Există mii de salvadorieni care nu au mai primit nicio veste de la rudele lor deținute de luni de zile și care, la fel ca Angelica, îi caută în videoclipuri, fotografii sau - în cazul celor ai căror apropiați se află în închisori de securitate inferioară - trăgând cu ochiul prin mici găuri în pereții închisorii.

Dar starea de urgență a președintelui Bukele, într-o țară care a devenit una dintre cele mai violente din lume, este foarte populară pe plan intern. Într-un sondaj CID Gallup realizat în ianuarie pe 1.200 de cetățeni, 92% dintre cei chestionați au declarat că au o "părere favorabilă" despre liderul lor.

Aprobarea sa este alimentată în mare măsură de scăderea drastică a crimelor înregistrate de la preluarea mandatului de către administrația sa. Mulți salvadorieni subliniază această schimbare, în special în cartierele controlate anterior de bandele care căutau să intimideze populația locală cu motto-ul: "Vezi, auzi, taci". Acum, locuitorii pot trece granițele bandelor fără a fi hărțuiți sau fără a se teme de represalii.

Guvernul din El Salvador spune că Cecot poate deține până la 40.000 de prizonieri care vor fi exclusiv membri de rang înalt ai celor două bande rivale - Mara Salvatrucha (MS-13) și Barrio 18 - al căror război a dus la decenii de teroare și vărsare de sânge în El Salvador.

BBC-ului i-a fost refuzat în repetate rânduri accesul la Cecot, dar a reconstituit detaliile închisorii folosind videoclipuri și fotografii transmise de guvern și de instituții media care au avut acces la închisoare înainte de deschiderea acesteia, interviuri cu oficiali salvadorieni și documente transmise de un inginer - sub rezerva anonimatului - care a fost implicat în construcția închisorii.

Detalii incredibile

-Paturile sunt pur și simplu o placă de metal fără saltea

-Tavanul este format dintr-o plasă în formă de diamant - găurile permit gardienilor să supravegheze prizonierii, iar grilajul este realizat din metal ascuțit pentru a împiedica prizonierii să atârne de el.

-Fiecare celulă are două bazine pentru ca deținuții să își spele hainele și să se spele singuri, precum și două toalete care nu au nicio intimitate.

-Nu există ferestre, ventilatoare sau aparate de aer condiționat, în ciuda temperaturilor ridicate și a umidității ridicate pe tot parcursul anului.

-Autoritățile spun că deținuții își vor părăsi celulele doar pentru audieri online sau pentru a fi ținuți la izolare.

-Spațiul pe care îl va avea fiecare deținut în celula comună rămâne una dintre marile necunoscute. Planurile consultate de BBC Mundo indică faptul că fiecare celulă are 7,4 m x 12,3 m, adică 91,02 mp - la capacitate maximă, fiecare persoană ar avea 0,58 mp de spațiu. Crucea Roșie recomandă ca standard internațional 3,4 metri pătrați pentru fiecare deținut într-o celulă comună.

-Autoritățile din El Salvador au declarat că nu se așteaptă ca prizonierii lui Cecot să fie vreodată eliberați.

-Nu este clar exact câți prizonieri sunt deținuți în prezent în Cecot. Autoritățile au anunțat public doar două transferuri până în prezent - fiecare dintre ele de 2.000 de deținuți.

-Autoritățile spun că nu există spații de recreere exterioare și nu sunt permise vizitele familiilor. Acest lucru contravine orientărilor internaționale privind drepturile deținuților.

-Criteriile de încarcerare în Cecot nu au fost făcute publice și nu este clar dacă deținuții au fost reținuți recent sau au fost transferați din alte închisori.

-Se știu puține lucruri despre modul în care deținuții sunt hrăniți sau îngrijiți.

Închisoarea "este o groapă de beton și oțel în care există un calcul pervers pentru a scăpa de oameni fără a aplica în mod oficial pedeapsa cu moartea", a declarat pentru BBC Miguel Sarre, fost membru al Subcomitetului Națiunilor Unite pentru prevenirea torturii.

Antonio Durán, un judecător de rang înalt din orașul Zacatecoluca și unul dintre puținii magistrați care critică în mod deschis regimul de urgență al președintelui Bukele, este de acord.

"Într-un stat care funcționează în cadrul statului de drept, privarea de libertate este pedeapsa. Infractorul este pedepsit prin privarea de libertate", spune el.

"Dar aici se înțelege că este privat de libertate pentru a fi pedepsit în interiorul închisorii. Iar acest lucru nu este doar greșit, ci și criminal. Este o tortură".

-Cecot este considerat de guvernul din El Salvador ca fiind capătul de linie pentru deținuții săi.

"Avem un angajament cu salvadorienii că (deținuții de la Cecot) nu se vor întoarce niciodată în comunități. Și ne vom asigura că vom construi cazurile necesare (împotriva lor) pentru a ne asigura că nu se vor mai întoarce niciodată", a declarat în luna mai ministrul justiției și securității publice, Gustavo Villatoro, pentru Will Grant de la BBC.

"Pentru noi, Cecot reprezintă cel mai mare monument al justiției pe care l-am construit vreodată. Nu avem nimic de ascuns", a adăugat el.

Un comentariu al președintelui Bukele din luna mai părea să dubleze acest angajament.

"Anunțați toate ONG-urile pentru "drepturile omului" că îi vom nimici pe acești criminali sângeroși și pe colaboratorii lor, îi vom băga în închisoare și nu vor mai ieși niciodată", a scris el pe Twitter.

Nu se știe câți dintre deținuții de la Cecot - dacă există - au fost încă condamnați în mod oficial pentru crimele de care sunt acuzați.

BBC a cerut guvernului din El Salvador să ofere detalii despre cine se află în închisoare și pe ce bază, cum va găzdui 40.0000 de persoane și de ce rudele deținuților nu au primit confirmarea transferului lor, dar nu a primit niciun răspuns.

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.