Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța a autorizat noua armă anti-SIDA

HIV SIDA

Pe întâi decembrie se celebrează ziua mondială contra bolii Sida. Cu această ocazie în Franţa s-a lansat o mare campanie în favoarea depistării virusului HIV. Trebuie ştiut că în Hexagon circa 150 de mii de persoane trăiesc cu acest virus din care 30 de mii nici măcar nu ştiu acest lucru. Circa 7 mii de persoane mai sunt contaminate anual în Franţa. Pe lângă dorinţa de a sensibiliza marele public, autorităţile sanitare franceze ţintesc cu această campania populaţiile cele mai expuse la virusul bolii Sida. Tot acestor oameni mai vulnerabili li se adresează şi autorizaţia datà recent de a le administra un nou medicament pe nume Truvada.

Truvada este prezentat ca fiind noua armă anti-Sida, potrivit rfi.ro. Medicamentul care a primit acum autorizaţia responsabililor francezi - trei ani după ce a primit-o pe piaţa americană – va ieşi oficial pe piaţă la începutul lui 2016. La Nisa el va fi déjà disponibil în zilele următoare. Medicamentul  va fi gratuit, mai exact preţul său de 500 de euro pe lună va fi rambursat 100% de securitatea socială. E vorba de un tratament preventiv ce va fi destinat persoanelor neinfectate cu virusul HIV dar care sunt foarte expuse riscului de contaminare. Pilula se adresează deci celor mai puţini receptivi dintre oameni, cei care evită măsurile clasice de prevenţie precum prezervativul. « Prezervativele nu trebuie însă aruncate pentru că sunt foarte eficiente. Truvada e ca o a doua unealtă pentru cei care nu se protejează » spune un fost responsabil al unei asociaţii de combatere a bolii Sida.

Truvada, fabricat de laboratorul american Gilead, e în fapt un “cocktail” de medicamente antiretrovirale. Iniţial, în 2005 când a ieşit pe piaţă, el era folosit în tratarea bolii Sida. Ulterior s-a dovedit ştiinţific că e bun şi ca medicament preventiv. El e astfel administrat din 2012 încoace în SUA persoanelor seronegative ale căror parteneri sunt seropozitivi sau toxicomanilor care-şi injectează droguri. Treptat, acest tratament zilnic – şi deci foarte costisitor - este precris şi celor cu riscuri mari de infecţie precum homosexualii care refuză prezervativele.

Franţa devine acum a doua ţară din lume unde tratamentul preventiv – pe scurt şi PREP de la “profilaxie pre-expunere” – va putea fi administrat anumitor categorii de persoane. OMS, Organizaţia mondială a sănătăţii, confruntată cu două milioane de noi cazuri de Sida pe an, recomandă de un an de zile déjà ca PREP să fie propus peste tot în lume unde homosexualii expuşi la risc, prostituatelor şi utilizatorilor de droguri. In Europa, în ciuda unui apel lansat de peste 80 de asociaţii, multe ţări încă ezită. Experţii pun această « reţinere » pe seama unor motive de ordin moral, tratamentul fiind destinat în mare parte comunităţii gay. Aceaşi specialişti atrag însă atenţia că dacă statele respective nu îşi dau repede unda verde, oamenii ar putea să caute să pună mâna pe medicament prin alte mijloace. Ori dozări neadaptate şi fără urmărire medicală riscă să provoace fenomene de rezistenţă. In acelaşi timp trebuie reamintit – informaţia aparent nu e foarte bine cunoscută - că o persoană seropozitivă care îşi ia corect tratamentul anti-Sida nu-i mai poate contamina pe alţii.

In Franţa Truvada va fi eliberat în spitale şi în centrele de depistare – dar nu în farmacii - « de o manieră foarte încadrată » precizează ministerul francez al sănătăţii care reaminteşte că « Sida nu e o boală a trecutului ».

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.