Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franța și Germania denunță lipsa de respect a Poloniei la adrsa partenerilor europeni

Politico
demonstratii in Polonia nationalisti extrema dreapta

Franţa şi Germania au denunţat marţi dispreţul manifestat de autorităţile poloneze faţă de solicitările partenerilor lor europeni de a respecta statul de drept şi au solicitat Comisiei Europene să meargă înainte cu procedura de sancţiuni pe care a iniţiat-o, relatează AFP preluată de Agerpres.

'Suntem preocupaţi de decizia preşedintelui polonez de săptămâna trecută de a numi noi judecători la Curtea Supremă, pentru a-i înlocui pe cei vizaţi de noul regim de pensionare', a avertizat ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, într-o declaraţie comună făcută în numele Franţei şi al Germaniei în timpul unei reuniuni la Luxemburg.

'În pofida apelurilor noastre, Polonia nu a aşteptat deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a luat măsuri care vor fi dificil de schimbat în viitor', a afirmat ea.

Această decizie constituie o 'gravă ameninţare pentru independenţa justiţiei în Polonia, ceea ce are în special consecinţe pentru cooperarea noastră în materie de justiţie şi afaceri interne bazată pe principiul încrederii reciproce', a spus ministrul francez.

Franţa şi Germania au solicitat o nouă audiere a Poloniei la viitorul Consiliu de Miniştri al UE şi să se meargă înainte cu procedura de sancţiuni prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE, a anunţat Nathalie Loiseau.

'La fel ca până acum, Germania şi Franţa vorbesc pe o singură voce. Cu câteva luni înainte de alegerile europene, este responsabilitatea noastră să reafirmăm că respectul pentru valorile fundamentale, inclusiv statul de drept, se află în centrul proiectului european', a concluzionat ea.

Comisia Europeană a deschis două proceduri de infringement împotriva reformelor judiciare ale guvernului polonez. Ea a lansat de asemenea în decembrie 2017 o procedură mai severă şi excepţională, Articolul 7 din Tratatul UE.

Acest mecanism, prevăzut în cazul riscului de 'încălcare gravă' a statului de drept într-o ţară, nu a mai fost niciodată înainte declanşat de UE. Dar între timp el a fost activat şi împotriva Ungariei la 12 septembrie, de data aceasta de către Parlamentul European.

Ungaria şi Polonia sunt în prezent vizate de faza preliminară a Art.7, fără altă consecinţă decât necesitatea de a se justifica în faţa celorlalte ţări din UE.

Dar această procedură poate conduce teoretic la o a doua etapă, adică la retragerea dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului UE (organismul care grupează statele membre), dacă toate celelalte ţări votează pentru această sancţiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.