Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa denunţă 'minciuna permanentă' a Rusiei în privinţa Siriei

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Marc Ayrault, a denunţat luni "o formă de minciună permanentă" din partea Rusiei în conflictul sirian, acuzând Moscova în special că 'pretinde' să combată terorismul, lăsând în acelaşi timp gruparea Stat Islamic (SI) să controleze Palmira, transmite AFP, conform agerpres.

Citeşte şi: BOMBĂ detonată în centrul Atenei

Întrebat la sosirea sa pentru o reuniune a UE la Bruxelles despre absenţa sancţiunilor europene în acest stadiu împotriva unor responsabili ruşi în acest dosar, Ayrault a declarat în primul rând că "regretă profund" noul "eşec" al discuţiilor americano-ruse de sâmbătă de la Geneva, în Elveţia.

"Este un eşec, deoarece există un limbaj dublu şi o formă de minciună permanentă" din partea Rusiei, a spus el.

"Pe de o parte, se spune: 'negociem, negociem şi vom ajunge la un armistiţiu'. Pe de altă parte, se continuă războiul, iar acest război este războiul total, este dorinţa de a salva regimul lui Bashar al-Assad şi de a face ca oraşul Alep să cadă, însă cu ce preţ? Cu ce preţ umanitar?", a spus şeful diplomaţiei franceze.

"În fine, ruşii care pretind că luptă împotriva terorismului, se concentrează de fapt asupra Alepului şi au lăsat spaţiu de manevră pentru DAESH (acronimul SI în arabă - n.r.), care este pe punctul de a prelua din nou controlul asupra Palmirei, un simbol!", a adăugat el.

Citeşte şi: China este 'profund îngrijorată' de ultimele declaraţii ale lui Donald Trump

Cei 28 de miniştri de externe ai statelor membre UE urmează să discute luni despre Siria şi despre situaţia umanitară de la Alep (vest), cu ocazia reuniunii lor anuale.

Vineri, Federica Mogherini, şefa diplomaţiei UE, vorbind în numele celor 28 de state membre, a ameninţat că va extinde lista responsabililor regimului Al-Assad vizaţi de sancţiuni individuale în UE (îngheţarea averilor, interdicţia de călătorie).

Ofensiva armatei siriene şi a aliaţilor săi a intrat luni în faza sa 'finală' în estul Alepului, de unde mii de civili continuă să fugă în timp ce ultimele forţe rebele sunt asediate într-o zonă restrânsă.

De asemenea, Statul Islamic a preluat controlul duminică asupra întregului oraş antic din Palmira (centru), conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.