Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa şi Germania cer UE să revizuiască codul Schengen în legătură cu terorismul

europa ue sparge tandari

Franţa şi Germania i-au cerut Comisiei Europene să revizuiască Codul Schengen în scopul de a ţine cont mai bine de ameninţarea teroristă, potrivit unei scrisori comune, relatează miercuri AFP. ''Persistenţa ameninţării teroriste şi eficienţa controalelor actuale la frontierele interne arată necesitatea de a se proceda la revizuirea Codului Frontierelor Schengen (...) în caz de ameninţare gravă pentru ordinea publică sau pentru securitatea internă'', scriu miniştrii de interne Bruno Le Roux (francez) Thomas de Maiziere (german).

Scrisoarea, datată luni, este adresată în principal prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans şi colegilor săi Dimitris Avramopoulos (migraţie) şi Julian King (securitate). Cei doi miniştri, francez şi german, doresc printre altele reintroducerea controalelor ''pentru durate mai mari decât cele prevăzute în prezent''. Franţa a primit ''undă verde'' pentru reintroducerea controalelor la frontierele sale până la jumătatea lunii iulie din cauza ameninţării teroriste persistente.

La rândul său, Berlinul şi-a anunţat deja intenţia de a-şi justifica în viitor controalele la frontiere - reintroduse temporar ca urmare a crizei migraţiei - din cauza ameninţării teroriste, la fel cum a procedat Parisul. Potrivit regulilor actuale, durata maximă pentru aplicarea controalelor în virtutea ameninţării teroriste este de doi ani.

Cuplul franco-german îi cere, de asemenea, Comisiei Europene să revizuiască proiectul actual al executivului european privind sistemul de intrare şi ieşire din UE şi să-i includă în lista cu pasageri a căror deplasare este înregistrată şi pe pasagerii europeni şi pe cei ai unor terţe ţări aflaţi într-un sejur lung, conform Agerpres. Obiectivul este ''identificarea traseelor şi a filierelor combatanţilor străini'', care pleacă să lupte în Irak şi în Siria, prin intermediul unui nou registru central.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.