Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Franţa vrea să aloce aproape 300 de miliarde de euro Apărării în următorii şapte ani

pixabay.com
diverse, bani, monede, euro

Ambiţia noului proiect de lege a planificării militare (LPM) franceze - care preconizează să aloce 295 de miliarde de euro Apărării în perioada 2019-2025 - este o regenerare a personalului şi echipamentelor, dur solicitate, într-o încercare de a pregăti viitorul, scrie AFP, conform news.ro.

Obiectivul acestui ”efort bugetar fără precedent”, potrivit declaraţiilor preşedintelui francez Emmanuel Macron, este să ridice cheltuielile Franţei la 2% din BIB în 2025, potrivit acestei LPM, care va fi prezentată joi în Consiliul Miniştrilor şi ale cărei detalii au fost obţinute de AFP.

Bugetul armatelor, în valoare de 34,2 miliarde de euro în 2018, va beneficia o creştere de 1,7 miliarde de euro pe an până în 2022, iar din 2023 de trei miliarde de euro pe an... adică după următoarele alegeri prezidenţiale.

Această traiectorie bugetară ascendentă contrastează cu reducerile efectuate şi tensiunile financiare suportate de peste un deceniu de instituţia militară, înaintea unei redresări începute în urma atentatelor din 2015.

”Precedentele LPM cereau eforturi armatelor. De această dată, cerem un efort naţiunii în anii următori”, subliniază anturajul ministrului Armatelor Florence Parly.

După desfiinţarea a 60.000 de posturi în cadrul efectivelor, din 2005 în 2015, ministerul are ambiţia să înfiinţeze aproximativ 6.000 de posturi civile şi militare până în 2025, dintre care 3.000 în cinci ani. El intenţionează mai ales să consolideze efectivele Apărării cibernetice (1.500 de posturi) şi serviciilor de informaţii (1.500 de posturi).

Bugetul următorilor şapte ani va fi consacrat cu prioritate îmbunătăţirii vieţii cotidiene a militarului şi modernizării echipamentelor, în contextul în care Franţa este angajată în toate direcţiile, de ani de zile, în Sahel (Operaţiunea Barkhane), în Levant (Chammal) şi pe teritoriul naţional (Sentinelle).

În vederea îmbunătăţirii condiţiei celor aproximativ 200.000 de militari francezi şi fidelizării lor, LPM creşte clar creditele alocate echipamentelor mici (cu 34% în plus în 2019-2023) - veste antiglonţ de ultimă generaţie, uniforme ignifuge - întreţinerii materialului (30%) şi infrastructurilor (71%). Toate sunt bugete tradiţional neglijate.

”ARMATĂ DE REFERINŢĂ”

A doia mare axă este modernizarea accelerată a materialelor existente, multe aflate în serviciu de decenii, şi punerea accentului pe capacităţile de informaţii - avioane,drone, sateliţi - susceptibile să sporească autonomia strategică franceză.

Armata terestră va beneficia de o înnoire accelerată a vehculelor blindate medii (Programul Scorpion), 50% din noile modele urmând să fie livrate până în 2025. Faimoasele VAB-uri, care au 40 de ani, urmează să fie înlocuite cu blindate de tip Griffon - vor fi comandate 150 de exemplare suplimentare până la un total de 936. Urmează să fie comandate, de asemenea, 40 de tancuri uşoare de tip Jaguar în plus faţă de cele prevăzute, 150 în total.

Marina obţine patru petroliere de realimentare de nouă generaţie, dintre care două până în 2025, un bastiment uşor specializat în culegerea de informaţii şi 19 nave de patrulare în loc de 17, indispensabile supravegherii zonelor economice exclusive franceze de peste mări.

Armata aerului obţine opt avioane uşoare de supraveghere şi o înnoire accelerată a flotei în vârstă de 50 de ani de avioane de reaprovizionare de tip Boeing KC-135 cu avioane de tip 15 A330 MRTT, dintre care 12 vor fi livrate în 2023. Ea va beneficia, de asemenea, de şase drone de tip Reaper suplimentare, 28 de avioane de tip Rafale noi şi aproximativ 50 de avioane de vânătoare de tip Mirage 2000 modernizate.

În vederea pregătirii viitorului, Franţa va lansa studii de înlocuire a unicului portavion francez, Charles de Gaulle, care va fi retras din serviciu la orizontul lui 2040. Vor fi finanţate, de asemenea, studii cu privire la dezvoltarea viitorului standard de avion de luptă de tip Rafale, cu privire la viitorul sistem de luptă aeriană al viitorului sau tancul de luptă al viitorului.

Pe planul disuasiunii nucleare, cheia de boltă a Apărării franceze, lucrări costisitoare de modernizare a celor două componente - navală şi aeriană -  vor fi angajate în cursul mandatului de cinci ani al lui Macron. Bugestul estimat - 37 de miliarde de euro din 2019 până în 2025.

”Aceste investiţii vor permite Franţei să rămână armata de referinţă a Europei”, dă asigurări Ministerul Armelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.