Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fraudă cu fonduri europene de sute de mii de lei - Mai mulți primari și oameni de afaceri, trimiși în judecată de DNA

sigla dna

Procurorii DNA anunță că au finalizat mai multe anchete privind frauda că fonduri europene, fiind vizați mai mulți foști și actuali primari, precum și oameni de afaceri.

DNA Galați l-a trimis în judecată, in stare de libertate, pe fostul primar al municipiului Tecuci, Gerhardt Țuchel, fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Alături de el au fost trimiși in judecata Dănuț Petrică Radoveu și Narciza Mitruți, fost viceprimar, respectiv secretar al primăriei, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

"În cursul anului 2013, inculpatul Țuchel Gerhardt Daniel, primar al municipiului Tecuci, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și incomplete în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafață.

Citeste si Victor Ponta face valuri în Parlament: propunerea care va fi greu de refuzat de către Liviu Dragnea

O parte din documentele false depuse la A.P.I.A., printre care și o hotărâre de Consiliu Local, au fost emise și semnate de ceilalți doi inculpați.

Prin aceste demersuri, primăria municipiului Tecuci a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 155.838 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză", potrivit DNA.

La Brașov, procurorii l-au trimis in judecata pe Sorin Balași, primar al comunei Crizbav, acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

"În perioada 2009 - 2014, inculpatul Balași Sorin, primar al comunei Crizbav, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le-a utilizat potrivit scopului declarat în realitate (anii 2009 și 2010 – 19,10 ha, în anul 2011 – 15,86 ha, în anii 2012 și 2013 – 30,62 ha, și în anul 2014 – 21,05 ha).

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 800.140 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză", explică procurorii.

Un alt primar, Romeo Vulpe, edil al comunei Tanasoaia, judetul Vrancea, a fost trimis in judecata tot pentru fraudă cu fonduri europene.

"În perioada 2009 - 2013, inculpatul Vulpe Romeo, în calitate de primar al comunei Tănăsoaia, a indus și menținut în eroare Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Vrancea, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea exploatației agricole și creșterea veniturilor realizate din comercializarea producției”.

Concret, inculpatul a depus trei cereri de plată în condițiile în care cunoștea faptul că la data de 23 octombrie 2009 radiase personal PFA Vulpe M. Romeo, prin urmare, nu mai îndeplinea condiția de acordare a plăților în proiect.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 25.877 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză", arată DNA.

Alte trei persoane, oameni de afaceri, vor fi judecate pentru frauda cu fonduri europene dupa ce ar fi incercat sa obtina fonduri de la APIA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.