Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gaură de MILIARDE în buget: Cum a PIERDUT statul bani grei din exploatarea gazelor

R Street Institute
deficit economie buget

Statul a pierdut peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor naturale pe teritoriul României. Motivul este că redevenţele pentru aceste resurse au fost calculate timp de şase ani cu un preţ de referinţă care nu a mai fost modificat din 2008. Acum, vor dublarea acestui tarif, fapt ce ar putea duce la efecte asupra consumatorilor: gazele s-ar putea scumpi, spun producătorii, citaţi de DIGI24.

Citeşte şi: Adrian Năstase, IRONII la adresa lui Klaus Iohannis: 'Sper să nu spuneți că urmez exemplul președintelui...'

Preţul de referinţă la care se calculează redevenţele pentru exploatarea gazelor naturale este în acest moment de 45 de lei pentru fiecare Megawatt oră şi nu a mai fost modificat din 2008. Statul vrea să dubleze acest preţ, dar directorii Agenţiei pentru Resurse Minerale nu pot spune prea usor câţi bani intră la bugetul statului din această resursă.

Motivul dublării acestui preţ de referinţă pentru calculul redevenţelor este acela că autorităţile au pierdut printre degete peste 7 miliarde de lei în ultimii ani, mai scriu jurnaliştii DIGI24.

"Au fost rapoarte ale Curţii de Conturi, care au stabilit nivelul de încasare pentru bugetul de stat, la nivelul lui 2010, deci prin neactualizarea preţului de referinţă de 2,4 miliarde de lei şi, în 2015, de 4,67 miliarde.", a declarat Dorin Ursărescu, consilier ANRM.

Majorarea preţului de referinţă va aduce nu doar încasări mai mari la stat, dar şi scumpiri pentru consumatori, spun producătorii.

"Cu implicaţii în lanţ: contribuţii la stat mai mici, apetitul producătorului pentru explorare va fi mai mic, şi creşterea evidentă a preţului la gazele naturale", susţine Gabriela Călburean, reprezentant Romgaz.

Agenţia pentru Resurse Minerale vrea să raporteze acest preţ la cotaţiile de la bursa din Austria, deși în România sunt două burse pe care se tranzacționează această resursă.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.