Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom reia importurile de gaze din Turkmenistan după o lungă pauză

gazprom

Reluarea importurilor de gaze naturale din Turkmen de către Rusia va ajuta, cu siguranță, Ashgabat să sporească veniturile mult mai necesare în monedă străină, însă această mișcare nu rezolvă pe deplin necesitatea stringentă a Turkmenistanului de a diversifica exportul de gaze, potrivit timesca.com.

La 15 aprilie, Gazprom a reluat importurile de gaze naturale din Turkmenistan către Rusia prin intermediul sistemului de conducte din Asia Centrală, după o întrerupere de peste trei ani (Gazprom.com, Oilgas.gov.tm, 15 aprilie). Reluarea urmează trei runde de negocieri de către directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, cu președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, în Ashgabat, în octombrie și noiembrie 2018 și în perioada 27-28 martie 2019.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer scena politică: Lovitura decisivă pe care ar putea-o primi Klaus Iohannis, după pensionarea lui Augustin Lazăr

Reluarea Gazprom a importurilor de gaze din Turkmenistan nu ar trebui considerată surprinzătoare sau neașteptată. Gazprom a suspendat aceste importuri la sfârșitul anului 2015, anume pentru perioada 1 ianuarie 2016, până la 31 decembrie 2018. În septembrie 2018, Ashgabat a fost anunțat că este pregătit să negocieze condițiile de reluare a importurilor de gaze Turkmenistani de către Gazprom, 1 ianuarie 2019.

Baza contractuală pentru acest comerț rămâne în mod oficial acordul interguvernamental din 2003 privind cooperarea în domeniul gazelor naturale, însoțit de contractul de vânzare-cumpărare dintre Gazprom și TurkmenGaz. Ambele documente sunt valabile pentru o perioadă de 25 de ani (2003-2028). Acestea prevăd un volum anual de livrări de 40 de miliarde de metri cubi de gaz turkmenistani, care urmează să fie preluate de Gazprom la frontiera Turkmenistanului. Gazprom este responsabil pentru transportul gazului din Turkmenistan către Rusia prin intermediul sistemului de conducte din Asia Centrală, care include două linii prin Kazahstan.

Citește și: Viorica Dăncilă aruncă bomba! Dă semnalul pentru candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale

În pofida continuității juridice aparente a acordurilor din 2003, funcționarea lor practică din 15 aprilie se bazează pe un contract pe termen scurt, valabil numai până la sfârșitul lunii iulie 2019, dar deschis la prelungire. Volumul livrării este de numai 1,1 miliarde de metri cubi pentru această perioadă inițială, deși este într-o perioadă de urmărire (Kommersant, 15 aprilie).

Ceea ce sugerează acest lucru este faptul că Gazprom face un test de încercare, pregătitor pentru o posibilă reluare a importurilor la scară mai largă din Turkmenistan. Gazprom a reexportat în mod tradițional o mare parte a volumelor de gaz pe care le importase din Turkmenistan înainte de a se opri. Aceasta a profitat de diferența de preț dintre prețul de achiziție redus la frontiera Turkmenistanului și prețurile ridicate pentru aceleași volume de gaze din Turkmenistan, pe care Gazprom le-a revândut pe piețele spot ale Europei. Această practică lucrativă totuși depinde de prețurile ridicate ale pieței spot în Europa.

Citește și: Mutarea anului în fotbal! Gigi Becali vrea să-i ia ‘averea’ lui Hagi

Ashgabat salută cu siguranță reluarea importurilor de gaze din Turkmenistan de către Rusia. Cu toate acestea, Ashgabat este interesat de un pachet de oferte, pentru a include proiectele rusești în industria de prelucrare a gazului din Turkmenistan. Acest lucru ar permite Turkmenistanului să exporte produse petrochimice de valoare mai mare în Rusia, pe lângă rolul său tradițional de furnizor de materii prime.

Miller, totuși, a clarificat ordinea priorităților ruse în ultima sa declarație publică din Ashgabat: în primul rând - "principala prioritate" - livrările de gaze naturale Turkmenistani către Rusia; în al doilea rând, livrările de țevi din oțel rusești, pentru utilizarea în proiecte internaționale de conducte pe teritoriul Turkmenistanului; și în al treilea rând, proiectele rusești de petrochimie din Turkmenistan.

Citește și: Tăriceanu aruncă bomba! Liderul ALDE face dezvăluiri uluitoare

Într-adevăr, Uzina de Țevi din Chelyabinsk a semnat un contract pentru a livra catre TurkmenGaz 150.000 de tone de țevi de oțel cu diametru mare (1.420 milimetri), pentru suma de 219 de milioane de dolari. Pentru a finanța această tranzacție, Turkmenistanul va obține un împrumut de la Banca Islamică pentru Dezvoltare, garantată de Sberbank din Rusia. Aceste țevi vor fi utilizate pentru construirea secțiunii de 215 de kilometri a Turkmenistanului a proiectului de conducte din Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India (TAPI) (Oilgas.gov.tm, 5 aprilie, 8 aprilie).

În cadrul acordurilor de 25 de ani semnate în 2003 (a se vedea mai sus), importurile rusești de gaze din Turkmenistan au fost în medie de 40 miliarde de metri cub anual, din 2003 până în 2008.

Gazprom a devenit singurul importator rus din 2005. A re-exportat o mare parte din volumele Turkmenistanului în Europa ca gaze rusești, la marje abrupte. De asemenea, a folosit o parte din gazul ieftin din Turkmenistan pentru consumul intern al Rusiei, eliberând astfel cantități echivalente de gaze rusești pentru vânzări la prețuri ridicate în Europa.

Citește și: Carmen Dan lovește tare, după dezvăluirile Emiliei Șercan! Măsura prin care cutremură sistemul

Prăbușirea cererii și a prețurilor de pe piața europeană începând cu anul 2009 - și alunecarea pe piața internă a gazelor rusești - a determinat Gazprom să oprească importurile din Turkmenistan în 2009, apoi să le reducă drastic la 10 miliarde de metri cubi pe an din 2010 până în 2014 și la doar 4 bcm în 2015. Fără a renunța în mod oficial la acordurile din 2003 cu Turkmenistan, Gazprom a declarat în mod unilateral o "pauză comercială" la sfârșitul anului 2015, stopând complet importurile până la sfârșitul anului 2018 și în practică până la 15 aprilie 2019 (a se vedea mai sus) .

Între timp, Gazprom a dat în judecată TurkmenGaz în instanța de arbitraj de la Stockholm pentru o revizuire retroactivă a contractului din 2003. Deși acest contract s-a bazat pe un preț fix, Gazprom a considerat că a fost supraevaluat pentru anii 2010-2015 (anii prețurilor scăzute din Europa) și a căutat 5 miliarde de dolari de la TurkmenGaz ca compensație pentru presupusele plăți excedentare în 2010-2015. Gazprom a retras în cele din urmă acest proces, optând în schimb pentru o soluție extrajudiciară cu TurkmenGaz - o decizie care a prezis o reluare a importurilor.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer scena politică: Lovitura decisivă pe care ar putea-o primi Klaus Iohannis, după pensionarea lui Augustin Lazăr

În ce măsură Gazprom va reexporta gazul turkmen sau îl va folosi în Rusia (oferind astfel volumele de gaze rusești pentru export) nu este clar. Fără îndoială, Turkmenistanului nu i se va permite să exporte volume de gaze prin Rusia către Europa (sau alte piețe) prin sistemul de conducte al Gazprom, sub forma gazului turkmen. Aceasta ar însemna ca Gazprom să furnizeze servicii de tranzit pentru acele volume. Cu toate acestea, monopolul rus va lua în considerare reexportul gazului turkmen în numele Gazprom, sub numele de gazul rusesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.