Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazul azer ia locul gazului rusesc, în Italia

Azernews
gaze azerbaidjan TNAP SCP TAP

Aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta Trans-Adriatică (TAP) reprezintă în prezent aproape 60% din importurile Italiei, a declarat premierul Giorgia Meloni la conferința Roma MED-Dialogurile Mediteraneene de la Roma, transmite Azernews.

„Parteneriatul nostru strategic cu Algeria, în special, ne-a permis să acționăm rapid în ultimele luni pentru a reduce dependența noastră de gazul natural rusesc. Mediterana extinsă este coloana vertebrală a securității energetice a Italiei: aproximativ 45% din importurile de gaze naturale provin din ea. Astăzi ajungem la aproape 60% cu aprovizionarea azeră prin TAP prin Turcia, Grecia și Albania. Potențialul zonei este enorm și contribuția pe care o poate aduce la securitatea energetică europeană în această fază de criză, nu numai în ceea ce privește gazele naturale, ci și pentru dezvoltarea și schimbul de noi energii durabile, convenabile și accesibile”, a spus ea.

Odată cu finalizarea TAP (Trans-Adriatic Pipeline) la 31 decembrie 2020, Azerbaidjanul a început furnizarea comercială de gaz către Europa prin Coridorul de Sud de Gaz.

Anul trecut, TAP a transportat 8,1 miliarde de metri cubi de gaz în Europa. În 2023, Azerbaidjanul intenționează să crească livrările de gaz către Europa la 11 miliarde de metri cubi. Începând cu 2022, Azerbaidjanul a exportat 9,3 miliarde de metri cubi de gaz în Europa în primele zece luni și este de așteptat să furnizeze 11,5 miliarde de metri cubi de gaz către Europa până la sfârșitul anului.

Lungimea totală a conductei este de 878 km, din care 550 km trec prin Grecia, 215 km prin Albania, 105 km în larg și 8 km prin Italia. Piciorul offshore este așezat la o adâncime maximă de 810 metri. Capacitatea inițială a conductei este de aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, cu opțiunea de extindere a capacității până la 20 de miliarde de metri cubi.

Acţionarii TAP sunt BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) şi Axpo (5%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.