Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Degradarea Generalului Oprea

Noul Cod Penal nu este satisfăcător în raport cu valorile Armatei Române. Generalul Gabriel Oprea ar trebui sancţionat cu degradarea militară ca sancţiune primară, şi nu complementară, în cazul morţii poliţistului Bogdan Cosmin Gigina. Prin abandonarea poliţistului care a căzut într-o groapă în timp ce escorta coloana oficială a Ministrului de Interne, generalul Gabriel Oprea ar trebui să fie pedepsit cel puţin cu pierderea gradului şi a dreptului de a purta uniformă.

Nu vreau să mă pronunţ în legătură cu suspiciunile de abuz în serviciu formulate la adresa Vicepremierului şi Ministrului de Interne în cazul morţii poliţistului Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani), şi nici măcar, de această dată, în legătură cu cererile de demisie a lui Gabriel Oprea din funcţiile pe care le ocupă în guvern. Dar am toată căderea să afirm că, prin comportamentul său în această speţă, Gabriel Oprea a călcat în picioare valorile Armatei Române, motiv pentru care ar trebui să fie degradat şi dezbrăcat de uniforma militară.

Valorile Armatei Române sunt onoarea, spiritul de sacrificiu, loialitatea, curajul, devotamentul faţă de ţară şi popor. Acestea definesc trăsăturile de caracter ale militarilor şi îi determină să facă ceea ce trebuie, chiar şi în situaţii de criză. În privinţa comandanţilor, a liderilor, asemenea trăsături de caracter sunt de două ori mai importante, nu poţi să le imprimi militarilor o direcţie dacă spui altceva decât ceea ce faci tu însuţi. Şi niciodată un comandant nu abandonează un militar rănit în tranşee în vreme de război.

“V-aş ruga, dacă puteţi, să-mi spuneţi domnule general. Şi pe colegii din Guvern i-am rugat să-mi spună domnule general”. Acesta era apelul făcut de Gabriel Oprea către un moderator TV în timp ce îndeplinea, în vara acestui an, atribuţii de premier interimar. Doar că Gabriel Oprea nu a fost niciodată un general adevărat, altfel nu ar fi încercat să muşamalizeze două incidente similare cu agenţi din coloana sa oficială petrecute în ultimele luni, şi mai ales nu ar fi trecut nepăsător cu maşina pe lângă ultimul dintre accidentaţi, care şi-a pierdut viaţa.

În 21 septembrie a.c., agentul Dorel Moraru a suferit o fractură la picior și şi-a dislocat umărul, iar motocicleta sa a fost grav avariată. Polițistul conducea o motocicletă din coloana oficială a lui Gabriel Oprea și a căzut pe Calea Victoriei din Capitală. Existența incidentului nu a fost comunicată public de către structurile de informare publică ale Ministerului de Interne. Chestionată de TVR, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, "a prezentat accidentul drept unul uşor, fără urmări grave pentru părţile implicate şi nu a oferit alte detalii".

Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat, Gabriel Oprea a continuat să îşi croiască, cu viteză, drum liber cu antemergători prin traficul sufocant din Bucureşti, astfel că poliţistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) a murit în 20 octombrie a.c., după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. Iniţial, comunicatorii din Poliţia Capitalei au declarat că acesta se afla într-o misiune de fluidizare a traficului. iar abia două zile mai târziu au recunoscut că acesta asigura fluidizarea traficului pentru coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Mai mult, maşina lui Gabriel Oprea a oprit pentru câteva clipe la locul accidentului, dar şi-a reluat mai apoi parcursul, abandonându-l pe poliţist în groapa care i-a adus sfârşitul.

Pentru comportamentul său, evident incompatibil cu valorile Armatei Române, generalul Gabriel Oprea ar trebui să fie cel puţin pedepsit cu degradarea şi cu interzicerea dreptului de a purta uniformă militară. Chiar dacă în Noul Cod Penal degradarea este o pedeapsă complementară care se aplică condamnaţilor militari dacă pedeapsa aplicată este închisoarea mai mare de 10 ani, generalul Gabriel Oprea, nedegradat, rămâne o ruşine pentru Armata Română.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.