Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia, Azerbaidjan și Turcia colaborează pentru a asigura siguranța și eficiența proiectelor regionale

telegrafonline.ro
coridorul sudic de gaze

Aderarea la acest format îi va oferi Armeniei principalul lucru în timpul nostru - pacea, a declarat pentru AZERTAC GelaVasadze, analist politic georgian.

Tbilisi tocmai a găzduit o reuniune a șefilor comisiilor pentru relații externe din parlamentele Georgiei, Azerbaidjanului și Turciei. Părțile au discutat chestiuni legate de aprofundarea cooperării regionale în interesul păcii și stabilității în Caucazul de Sud, funcția de comunicare a regiunii, importanța coridoarelor de tranzit, cum ar fi oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan, calea ferată Baku-Tbilisi-Kars, coridorul sudic de gaze naturale, coridorul mijlociu, precum și proiectul de cablu submarin la Marea Neagră, scrie azertag.az.

"Totul este simplu și clar: toate cele trei țări trebuie să asigure securitatea și eficiența proiectelor regionale (logistice și energetice), care reprezintă o parte importantă atât pentru economia, cât și pentru securitatea națională a țărilor. În plus, problema securității naționale este de o importanță capitală. Suntem interesați de aceste proiecte. În moduri diferite: în timp ce pentru Turciei este una dintre numeroasele piese ale puzzle-ului, pentru Georgia și Azerbaidjan acestea sunt proiecte de bază", a precizat Vasadze.

Ce ar însemna acest lucru din punct de vedere politic

Potrivit acestuia, politic vorbind, acest lucru ar însemna consolidarea securității țărilor noastre, ceea ce este deja destul de mult în vremurile noastre tulburi. În plus, Türkiye și Georgia sunt membre ale clubului Ramstein, Azerbaidjanul participă activ la Mișcarea Nealiniaților, toate cele trei țări sunt implicate într-o varietate de formate internaționale, ceea ce extinde semnificativ posibilitățile de a se sprijini reciproc, consideră expertul.

Răspunzând la întrebarea dacă, după normalizarea relațiilor cu Azerbaidjan și Türkiye în viitor, Armenia ar putea adera la acest format și ce ar câștiga în acest caz, GelaVasadze a spus că există o astfel de oportunitate, dar numai după rezolvarea problemelor cu aceste țări. "Mi-ar plăcea foarte mult ca acest lucru să se întâmple. Din păcate, până acum nu văd nicio perspectivă în această direcție. Văd însă perspective în viitor. În circumstanțele actuale, o normalizare completă a relațiilor este imposibilă. Dar putem fi surprinși cu o turnură plăcută a evenimentelor, așa că sper să fiu surprins în viitorul apropiat. În ceea ce privește a doua parte a întrebării, Armenia va dobândi principalul lucru în timpul nostru - pacea", a subliniat analistul politic.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.