Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheară de dinozaur? Concluzia la care au ajuns oamenii de știință

hoaxorfact.com
gheara moa

Oamenii de știință au stabilit că Pământul are aproximativ 4,54 miliarde de ani, dar există încă multe mistere și aspecte neînțelese ale planetei noastre. Recent, o fotografie a unei gheare de pasăre neobișnuit de mari a apărut online, stârnind uimirea oamenilor. Această gheară gigantică a fost descoperită în 1987 de membrii Societății de Speologie din Noua Zeelandă.

Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare în timp ce explorau sistemele de peșteri din Muntele Owen din Noua Zeelandă: o gheară care părea să fi aparținut unui dinozaur, cu mușchii și țesuturile pielii încă atașate la ea. Ulterior, s-a aflat că această gheară misterioasă aparținea de fapt unei specii dispărute de păsări numite moa.

content-image

Această specie de păsări din Noua Zeelandă a dispărut în urmă cu aproximativ 700-800 de ani. O gheară mumificată de moa a fost descoperită de arheologi, iar aceștia au estimat că aceasta avea peste 3.300 de ani la momentul descoperirii.

Apariția oamenilor în regiune a dus la dispariția speciei

Se crede că linia Moa a început acum aproximativ 80 de milioane de ani pe vechiul supercontinent Gondwana. Cuvântul "moa" provine din limba polineziană și se referă la păsări. Aceste păsări, denumite moa-uri, erau împărțite în trei familii, șase genuri și nouă specii.

Moa-urile erau păsări de dimensiuni variate, unele comparabile cu cele ale curcanilor, iar altele mai mari  chiar decât struții. Cele nouă specii de moa-uri se distingeau și prin dimensiunile lor, cele mai mari ajungând până la o înălțime de aproximativ 3,6 metri și o greutate de aproximativ 230 de kilograme. Aceste păsări au fost cele mai mari animale terestre și erbivore care au dominat pădurile din Noua Zeelandă.

Înainte de venirea oamenilor în regiune, singurul prădător al moa-urilor era vulturul Haast. Mai târziu, în jurul începutului anilor 1300, polinezienii, în special maorii, au ajuns în Noua Zeelandă. Conform oamenilor de știință, dispariția moa-urilor se datorează în principal vânătorii lor și reducerii habitatului. Trevor Worthy, un paleozoolog renumit pentru cercetările sale ample despre moa-uri, a fost de acord cu această teorie.

La momentul întâlnirii cu oamenii, populațiile de moa erau robuste și sănătoase, dar ulterior prin vânarea excesiva, populațiile au fost exterminate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.