Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gindrovel Dumitra: Neîncrederea în vaccinare e un fenomen sociologic

Radu Pop
libertatea.ro
Gindrovel Dumitra

Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare, a declarat că multe dintre practicile pe care le au medicii trebuie să se schimbe, dând exemplul comunicării cu părintele. De asemenea, legat de vaccinuri, el a afirmat că refuzul este dat de multe ori de teama unor reacţii adverse, adăugând că de multe ori este vorba de dezinformări în social media, informează News.ro.

Gindrovel Dumitra a fost întrebat, marţi, la Medika TV, de unde această neîncredere în vaccinare.

”Deja discutăm în acest moment de un fenomen sociologic. E mai puţin un fenomen medical, dar lumea ştiinţifică, lumea medicală trebuie să înţeleagă pentru că această interferenţă între aspectele practice, medicale, pe care noi le învăţăm la facultate şi componenta sociologică este cât se poate de evidentă, care duce practic la lipsa unei complianţe din partea părinţilor şi bineînţeles din partea populaţiei, în ceea ce priveşte această intervenţie de sănătate publică care şi-a dovedit cât se poate de clar eficienţa şi mai ales valoarea pe parcursul secolului trecut. La un moment dat, vaccinarea era considerată una dintre cele trei mari descoperiri ale secolului precedent, alături de antibioterapie şi reechilibrarea hidroeletrolitică şi numărul de persoane care au reuşit să fie salvate de la moarte şi mai ales persoane care au reuşit după aceea să devină adulte prin evitarea multora dintre bolile copilăriei au constituit argumente pentru ca vaccinarea să fie una dintre cele mai importante invenţii ale secolului precedent”, a explicat Gindrovel Dumitra.

El a precizat că ne aflăm în faţa unor fenomene sociologice.

”Acum ne aflăm, practic, în faţa unor fenomene care au mai curând o conotaţie clar de fenomene sociologice. De altfel, multe dintre fenomenele acestea noi deja le avem descrise şi începem să le transmitem către colegii noştri, medici de familie, de exemplu, sindromul Dunning-Kruger, prin care o persoană îşi autoevaluează propria competenţă în ceea ce priveşte un domeniu. Cu cât este mai puţin pregătită în domeniul respectiv, cu atât va fi mai hotărâtă şi mai sigură că persoana respectivă este un expert în domeniul respectiv, iar pe măsură ce înaintează în aprofundarea acestui subiect descoperă că, de fapt, ştie din ce în ce mai puţin legate de subiectul în sine”, a transmis Gindrovel Dumitra.

El consideră că medicii trebuie să schimbe comunicarea pe care o au cu pacienţii.

”Şi încă un lucru foarte important este vorba de faptul că, indiferent cât ne considerăm în acest moment atotştiutori sau suntem profesionişti desăvârşiţi, chiar corpul medical, la el mă refer în acest moment, este bine ca multe dintre practicile pe care le-am avut şi le avem până în acest moment să se schimbe. De exemplu, comunicarea cu părintele în această perioadă este una dintre practicile care trebuie aduse la zi. S-au dezvoltat foarte multe elemente de comunicare între medic şi pacient, mai ales pentru adoptarea unor comportamente şi pentru schimbarea unor comportamente, astfel încât trebuie şi noi, la rândul nostru, să fim deschişi şi să putem să le achiziţionăm”, a mai afirmat Gindrovel Dumitra.

El a adăugat că aceia care se tem de vaccinare aduc în discuţie frica de reacţii adverse.

”Există, pe de-o parte, o temere în ceea ce priveşte teama de reacţii adverse. Vaccinarea, din păcate, este percepută ca un fenomen foarte delicat şi, să zicem, ceva extraordinar. De cele mai multe ori avem dificultăţi în a le explica părinţilor că, de fapt, interacţiunea pe care noi o propunem organismului cu un agent patogen, care de data aceasta este un agent patogen omorât sau inactivat, sau chiar bioatenuat, sau poate nici nu este un agent patogen, este o particulă din anumit microb, ei bine, toate aceste elemente, când încercăm să le explicăm că, de fapt, interacţiuni de acest gen se produc permanent în organismul nostru, chiar şi acum, în timp ce vorbim noi sistemul imun interacţionează cu multe dintre componentele florei saprofite, iar această floră saprofită este destul de bine dezvoltată la nivelul organismului fiecărui individ”, a menţionat Gindrovel Dumitra.

El a mai declarat că de multe ori există dezinformări în social media în ceea ce priveşte efectele adverse ale vaccinurilor.

”Spuneam că cea mai mare problemă o constituie tocmai teama de reacţii adverse. Uneori sunt definite, alteori nu sunt definite. De cele mai multe ori sunt dezinformări care circulă în social media şi problema fundamentală o constituie practic acest background şi anume faptul că percepţia în ceea ce priveşte rolul vaccinării este aceea că este ceva special, este ceva extraordinar pentru care trebuie să fim pregătiţi”, a mai explicat Gindrovel Dumitra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.