Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Google anunță o adevărată REVOLUȚIE: au construit primul computer cuantic

Google susține că a construit primul computer cuantic, care depășește cu mult capacitatea de calcul a celor mai puternice supercomputere din prezent, anunță Financial Times.

Citește și: Liviu Pleșoianu, anunț în creierii nopții: NU își depune candidatura pentru alegerile prezidențiale

Un studiu al Google, văzut de FT, care a fost postată pe scurt la începutul săptămânii pe un site NASA, înainte de a fi eliminat, susține că procesorul Google a fost capabil să efectueze un calcul în 3 minute și 20 de secunde, în timp ce Summit, cel mai avansat computer clasic de astăzi, ar fi avut nevoie de aproximativ 10.000 de ani.

Cercetătorii vorbesc despre „supremația cuantică”. „După cunoștința noastră, acest experiment marchează primul calcul care a putu fi efectuat doar pe un procesor cuantic”, spun cercetătorii.

Sistemul poate efectua un singur calcul, extrem de tehnic, potrivit cercetătorilor, iar utilizarea mașinilor cuantice în rezolvarea problemelor cotidiene este este la ani distanță.

Dar cercetătorii Google spun că au parcurs o etapă importantă în direcția folosirii computerelor cuantice pe scară largă. De asemenea, ei au prezis că puterea mașinilor cuantice va crește cu dublul creșterii pe car eo prezicea Legea lui Moore, care a definit progresul în epoca cipurilor din siliciu.

Prototipuri ale așa-numitelor calculatoare cuantice există, fiind dezvoltate de companii de la IBM până la start-up-uri, cum ar fi Rigetti Computing, dar acestea pot îndeplini aceleași sarcini pe care și calculatoarele clasice le pot, deși mai rapid.

Un raport din noiembrie 2018, realizat de Boston Consulting Group, apreciază că mașinile cuantice ar putea schimba jocul în domenii precum criptografia, chimia, agricultura și industria farma, fără a mai vorbi de inteligența artificială și mașinile care învață, dar și de logistică, industrie, finanțe și energie.

Spre deosebire de elementele binare de bază ale computerelor clasice, sau biți, care reprezintă zero sau unu, biții cuantici sau qubits, pot reprezenta ambele valori în același timp. Prin strângerea de qubits la un loc, puterea de calcul crește exponențial.

Condus de John Martinis, un fizician experimental de la Universitatea din California, Google a prezis pentru prima dată că va atinge supremația cuantică până la sfârșitul lui 2017. Dar sistemul pe care l-a construit, format din 72 de qubits, s-a dovedit prea dificil de controlat.

În cele din urmă, a fost creat crea un ansamblu de 53 de qubit, numit Sycamore. Sistemul a primit sarcina de a dovedi că un generator de numere aleatorii este adevărat aleatoriu, o sarcină fără prea mari aplicații practice, dar despre care cercetătorii Google spun că deschide drumul spre alte utilizări pentru această capacitate de calcul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.