Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia se pregătește pentru alimentarea cu LNG - A fost finalizată a doua etapă angajantă a testului de piaţă pentru lansarea terminalului Alexandroupolis

Focus Energetic
tanc petrolier gaze LNG

Etapa angajantă a testului de piaţă privind rezervarea capacităţilor terminalului de gaze lichefiate (LNG) plutitor de la Alexandroupolis a fost încheiată pe 24 martie, proiectul fiind dezvoltat de compania de utilităţi Gastrade din Grecia potrivit news.ro

”Ofertele angajante primite, cu profil asociat pe termen lung, de până la 15 ani, pentru o capacitate totală de 2,6 miliarde de metri cubi pe an, venite din partea unor companii greceşti sau internaţionale, active în domeniu gazelor sau utilizatori finali, confirmă interesul pentru rezervarea capacităţii de re-gazeificare a acestui terminal FSRU (Floating Storage Regasification Unit – Unitate plutitoare de stocare şi re-gazeificare)”, a anunţat compania Gastrade.

Gazul natural lichefiat (LNG) livrat la terminal va fi regazeificat şi transmis către pieţele din Grecia şi Europa de Sud-Est prin intermediul sistemului naţional elen de furnizare a gazului natural.

De altfel, compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze, a anunţat că nu mai consideră oportună achiziţia a 20% din compania greacă Gastrade.

Potrivit Gastrade, răspunsul pieţei faţă de testele de la terminalul din Alexandroupolis au fost foarte bune, cu mult peste cel din cazuri similare, pentru alte proiecte noi din domeniul gazelor.

„Acest rezultat foarte mulţumitor al etapei angajante a testului de piaţă pentru proiectul de la Alexandroupolis şi participarea unor companii cheie în domeniul gazelor din Grecia şi Europa de Sud-Est, este un pas important pentru materializarea proiectului şi îmbunătăţirea diversificării şi securităţii energetice din Grecia, Balcani şi regiunea extinsă din sud-estul Europei”, a declarat Konstantinos Spyropoulos, director general Gastrade.

Procedurile din cadrul testului de piaţă au fost realizate sub supravegherea Autorităţii Elene de Reglementare în domeniul energetic (RAE) şi în acord cu „Ghidul privind gestionarea şi alocarea capacităţii în cadrul proiectului” aprobat de Autoritate conform paragrafului 6 al articolului 36 din Directiva 2009/73/EC.

Gastrade lansase anterior a doua etapă a testului de piaţă care presupunea depunerea ofertelor angajante până pe data de 10 ianuarie 2020.

Proiectul vizează crearea unei noi surse pentru furnizarea gazelor pe pieţele est europene, oferind securitate în furnizare pentru regiune, diversificarea rutelor şi surselor de gaze, flexibilitatea preţurilor şi o îmbunătăţire a competiţiei. Proiectul va acoperi cererea în creştere de gaze din regiune pe termen mediu şi lung, va oferi acces regional la gaz natural lichefiat şi va sprijini accesul şi nivelul de penetrare a pieţei gazelor.

”Pentru pieţele din Bulgaria, România, Serbia şi alte ţări din Europa de Sud-Est, proiectul va livra gaze naturale prin conducta de interconectare dintre Grecia şi Bulgaria aflată în construcţie, dar şi prin alte conducte existente sau programate din această zonă”, precizează compania greacă.

Gastrade este o companie de utilităţi elenă care dezvoltă terminalul LNG de la Alexandroupolis. Proiectul cuprinde o unitate plutitoare offshore de stocare şi re-gazeificare (FSRU) pentru primirea, stocarea şi re-gazeificarea gazului natural lichefiat, amplasată la 17,6 kilometri de malul oraşului Alexandroupolis din nord-estul Greciei şi o conductă de transport prin intermediul căreia gazul natural va fi livrat către NNGTS (sistemului naţional elen de furnizare a gazului natural), iar de aici către consumatori finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, România, până în Ucraina.

Unitatea de stocare şi re-gazeificare FSRU va avea o capacitate nominală de regazeificare şi de ieşire de 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an şi o capacitate maximă tehnică de regazificare şi furnizare de 22,8 milioane de metri cubi pe zi, echivalentul a 8,3 miliarde de metri cubi (bcm)/an.

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze, a anunţat că nu mai consideră oportună achiziţia a 20% din compania greacă Gastrade, care dezvoltă viitorul terminal de gaze naturale lichefiate la Alexandroupolis, Grecia.

”Hotărârea Consiliului de Administraţie al societăţii naţionale de gaze naturale Romgaz cu privire laachiziţia a 20% din compania Gastrade SA. În temeiul prevederilor art. 234 alin. 1 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în data de 19 martie 2020, Consiliul de Administraţie a hotărât că, în contextul economic actual, nu consideră oportună achiziţia a 20% din compania Gastrade. Amintim faptul că, prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor nr.7/26 septembrie 2019, s-a aprobat, de principiu, achiziţionarea, de către Romgaz, a 20% din acţiunile emise de compania Gastrade”, arată un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.