Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul ar vrea o linie flexibilă de credit de la FMI în locul unui acord preventiv

guvern

România ar putea negocia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) dupa expirarea actualului acord stand-by în 2015, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, transmite Reuters.

Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar International a aprobat, la finele lunii septembrie 2013, un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST - Drepturi Speciale de Tragere - n.r.) pentru România. Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.
Un nou acord ar putea lua forma unei linii flexibile de credit, un instrument creat de FMI în 2009 pentru tarile cu performante economice bune. Acest tip de aranjament ar putea veni cu conditii mai bune decât revizuirile trimestriale pe care trebuie sa le treaca în prezent România pentru a putea beneficia de linia de credit preventiva actuala. Polonia beneficiaza de o linie flexibila de credit de la FMI înca din 2009 si în luna ianuarie 2013 a reînnoit acordul pentru înca doi ani.
'Daca vom reusi sa terminam cu succes actualul acord, si cred ca vom reusi acest lucru, nu vom mai avea nevoie de un nou acord preventiv. Poate vom putea discuta un nou aranjament. Cred ca exista si alte tipuri de acorduri cu FMI, de exemplu cea de care beneficiaza Polonia', a spus Victor Ponta.
O misiune comuna de experti ai Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) s-a aflat la Bucuresti, în perioada 2-10 decembrie, pentru a discuta cu autoritatile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE) au convenit cu autoritatile române stabilirea bugetului pe anul 2015 pe baza unui deficit bugetar de 1,8% pe cash si de 1,2% din PIB în termeni ESA (sistemul european de conturi), se arata într-o declaratie transmisa la încheierea vizitei comune în România a delegatiei FMI si CE.
Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.