Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua Republică: Guvernul Cioloș protejează plagiatul ca Guvernul Ponta

Senatorul partidului Noua Republică, Valeriu Todirașcu, susține că avizul negativ al Guvernului Cioloș pentru propunerea sa legislativă privind incriminarea în Codul penal a obținerii diplomelor și titlurile academice plagiind lucrările altora, detalii aici: http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19477 , reprezintă o evidentă protecție a celor care obțin avantaje sociale prin fraudă, echivalentă cu protejarea celor care săvârșesc fapte de corupție.

Iată ce afirmă Guvernul Cioloș în punctul său de vedere trimis la Senat referitor la această inițiativă legislativă, detalii aici: http://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16L108PV.pdf :

content-image

Considerăm că o sancțiune din punct de vedere penal a acestei situații exprese (obținerea diplomelor sau titlurilor academice prin plagiat n.r.), atunci când ea nu se încadrează în ipotezele deja prevăzute de legislația penală apare ca excesivă. Sancțiunile penale sunt cele mai grave forme de sancțiuni, ele sunt destinate acelor încălcări de o anumită gravitate ale normelor de conviețuire socială, în cazul cărora se apreciază că toate celelalte forme de sancționare ar fi insuficiente pentru îndreptarea făptuitorului și repararea prejudiciului creat”.

Partidul Noua Republică semnalează că Guvernul Cioloș consideră că frauda prin plagiat nu reprezintă „încălcări de o anumită gravitate ale normelor de conviețuire socială, în cazul cărora se apreciază că toate celelalte forme de sancționare ar fi insuficiente pentru îndreptarea făptuitorului și repararea prejudiciului creat”.

Altfel spus, Guvernul consideră acceptabilă înșelarea comisiilor de examinare sau de conivență cu acestea, care permit plagiatorilor obținerea nemeritată de diplome și titluri pe baza unor lucrări neoriginale, preluate de la alții, și care facilitează plagiatorilor ocuparea de funcții și obținerea unor avantaje materiale în detrimentul altor concurenți cinstiți.

Deși Codul penal prevede pedeapsă cu închisoare pentru cel care a furat din supermarket un ou sau o ciocolată, pentru Guvernul Cioloș obținerea unui spor la salariu, obținerea titlului de profesor universitar sau admiterea în barou și în magistratură pe baza unei lucrări de doctorat plagiate, ar fi excesiv să fie sancționată de Codul Penal cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani, așa cum prevede proiectul legislativ inițiat de Partidul Noua Republică.

Furtul gulerelor albe trebuie să fie protejat în România, pentru ca hoții să poată accede la vârful societății românești, în detrimentul oamenilor cinstiți, care vor fi nevoiți să-și caute împlinirea profesională și socială în țări străine. România nu are nevoie, în opinia guvernelor Cioloș și Ponta, de concurență corectă la nivel academic. ‘Guvernul de tehnocrați’ susține plagiatul la fel ca ‘Guvernul de plagiatori’. România nu are nevoie de valori adevărate. Oamenii de valoare sunt invitați de guvernele României să părăsească țara pentru a lăsa impostorii și corupții să o conducă în voie”, a declarat senatorul Valeriu Todirașcu.

Atât Guvernul Ponta, anterior, cât și Guvernul Cioloș, acum, consideră că legea drepturilor de autor, care incriminează furtul intelectual, este suficientă pentru pedepsirea plagiatului, că drepturile de autor sunt protejate în legislația țării noastre, atât prin mijloace de drept civil, cât și prin mijloace de drept penal. Ambele guverne se prefac că nu înțeleg diferența dintre furtul intelectual, care păgubește o singură persoană, anume autorul care a fost plagiat, singurul care poate declanșa procesul penal împotriva plagiatorului, și plagiatul ca înșelăciune, utilizarea plagiatului pentru obținerea de avantaje nemeritate față de cei care obțin aceleași diplome și titluri prin muncă cinstită. În al doilea caz, fraudă afectează întreaga societate și ar trebui să fie sancționată la iniţiativa Procuraturii, organismul statului care apară de infractori întreaga societate”, a adăugat senatorul Noua Republică, Valeriu Todirașcu.

Ordonanța de urgență promovată de Guvenrul Cioloș pentru facilitarea procedurilor MInisterului Educației de retragere a titlurilor de doctor nu rezolvă problema utilizării plagiatului. În primul rând, se referă numai la diplomele de doctor. În al doilea rând, efectul retragerii diplomei are efect numai în viitor și nu sancționează în niciun fel autorul plagiatului și nici nu repară prejudiciul social produs de obținerea titlului prin fraudă. Oare un funcționar corupt este iertat de pedeapsa penală pentru simplul fapt că i se confiscă suma primită drept mită?”, se întreabă, în final, senatorul Valeriu Todirașcu.

Propunerea legislativă L108/2016 inițiată de Partidul Noua Republică, avizată negativ de Guvern, a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ, detalii aici: http://www.senat.ro/Legis/PDF%5C2016%5C16L108LG.pdf și a fost votată cu 4 voturi pentru și 4 voturi contra, în Comisia Juridică a Senatului, fiind trimisă pentru vot în plenul Senatului, în cursul lunii martie, fără un aviz pozitiv sau negativ al acesteia.

Partidul Noua Republică

 

11 Martie 2016

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.