Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Israelului încearcă să preia discret controlul asupra Ierusalimului de Est (Haaretz)

Twitter
Ierusalimul de Est

Comitetul de Urbanism și Construcții al Districtului Ierusalim a aprobat planul de construcție a unui nou cartier evreiesc în zona palestiniană din Ierusalim, conform Haaretz, scrie Rador Radio România.

Propunerea vine cu o anexă referitoare la securitate, care prevede gard de perimetru, rute de patrulare, vehicule blindate și camere de securitate cu capacitate de recunoaștere facială.

După atacul Hamas, guvernul israelian a făcut tot posibilul pentru a avansa cu construcția de cartiere evreiești în inima Ierusalimului de Est palestinian. Pentru a putea face acest lucru a adoptat măsuri nemaivăzute de la reîntregirea orașului în 1967.

Haaretz a dezvăluit că guvernul promovează planuri privind încă un cartier, al patrulea, acesta denumit Nofei Rachel. Ministerul Justiției condus de Yariv Levin e actorul principal în acest demers.

Delimitarea din 1967

Începând din 1967 s-a stabilit teoretic o împărțire clară a sarcinilor în Ierusalimul de Est: guvernul, adică în principal Ministerul Construcțiilor și Locuințelor, a construit pe colinele neocupate din jurul cartierelor palestiniene. Concomitent organizațiile coloniștilor au sponsorizat mai ales colonii mici în mijlocul cartierelor palestiniene. Așa a apărut o prezență evreiască în Orașul lui David, în partea musulmană a Orașului Vechi, scrie Haaretz.

În ultimii ani, dar mai ales în ultimele luni, această împărțire a sarcinilor nu mai e respectată.

Guvernul operează prin intermediul mai multor instituții, principala fiind Administratorul General al Ministerului Justiției, care se ocupă de proprietățile evreiești încă de dinainte de 1947, dar și departamentul de Cadastru și Stabilire a Drepturilor al aceluiași minister. Aceste două organe colaborează cu firme private administrate de coloniști activiști pentru a înființa cartiere mari, cu sute de locuințe fiecare, în mijlocul cartierelor palestiniene, scrie Haaretz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.