Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă pentru sute de mii de români: Guvernul vrea să excludă fizioterapia din lista serviciilor decontate prin CNAS

fizioterapie

Colegiul Fizioterapeuţilor din România reclamă propunerile legislative care vizează excluderea unor servicii de fizioterapie din lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, arătând, în acest context, că li se blochează pacienţilor accesul la servicii de fizioterapie a căror eficienţă a fost dovedită ştiinţific, dar sunt puse, totodată, în pericol posturile fizioterapeuţilor care lucrează în sistemul public sau în cel privat de sănătate.

Colegiul Fizioterapeuţilor din România îşi exprimă ”îngrijorarea”, într-un comunicat de presă, cu privire la impactul pe care îl vor avea modificările propuse în proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Fizioterapeuţii consideră că prin propunerile făcute ”se îngrădeşte dreptul la muncă şi cel la o relaţie nediscriminatorie cu CNAS ale unui număr crescut de fizioterapeuţi angajaţi în sistemul sanitar public şi privat, precum şi în cel de asistenţă medicosocială, existând riscul ca aceştia să rămână fără acces la contract cu CNAS”.

„Excluderea fizioterapeuţilor din lista furnizorilor de servicii de sănătate conexe actului medical şi eliminarea serviciilor conexe furnizate de fizioterapeut, conform unui plan recomandat de medicul de medicină fizică şi de reabilitare, din lista serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru specialităţile neurologie şi neurologie pediatrică, psihiatrie şi psihiatrie pediatrică, reumatologie, ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică, cardiologie, pneumologie, îngrijiri paliative şi medicină fizică şi de reabilitare vor avea consecinţe grave atâta asupra calităţii vieţii pacienţilor din România, precum şi a fizioterapeuţilor angajaţi în sistemul de sănătate public şi privat şi în sistemul de asistenţă medico-socială în cadrul cărora serviciile medicale sunt decontate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în documentul citat.

Astfel, organizaţia profesională reprezentativă pentru fiziototerapeuţi arată că propunerea de modificare legislativă ”blochează pacienţilor accesul la servicii de fizioterapie, o categorie de servicii a căror importanţă în prevenirea şi tratamentul eficient în patologia neurologică, neuropediatrică, reumatologică, ortopedică, cardiacă, respiratorie etc. este dovedită ştiinţific, prin concluziile expuse în multiple studii de specialitate şi ghiduri internaţionale de practică clinică”. De asemenea, modificările propuse ar pune, conform Colegiului, „în pericol de desfiinţare” posturile fizioterapeuţilor angajaţi în sistemul sanitar public şi privat, precum şi în cel de asistenţă medico-socială, în situaţiile în care într-o unitate sanitară în care nu există un medic de medicină fizică şi reabilitare care să recomande pacientului serviciile de fizioterapie şi nu se vor mai putea furniza servicii de fizioterapie de către fizioterapeuţii angajaţi.

„Va exista o discriminare evidentă a pacienţilor care primesc asistenţă medicală în unităţi unde există doar medici de alte specialităţi decât medicina fizică şi reabilitare faţă de cei care au şansa să li se acorde servicii de fizioterapie decontate de CNAS doar pentru că în unitatea respectivă există medic de medicina fizică şi reabilitare”, susţine Colegiul Fizioterapeuţilor.

Acest for reprezentativ mai consideră că modificarea propusă ar genera un impact bugetar negativ, ”întrucât la nivel internaţional există dovezi suficiente care demonstrează eficienţa tratamentului conservator prin fizioterapie în comparaţie cu alte tipuri de tratament (de exemplu chirurgical)”, din punctul de vedere al costurilor.

În acest context, Colegiul arată că s-a demonstrat că aplicarea fizioterapiei înainte de aplicarea tratamentului chirurgical reduce costurile medicale totale cu 75% prin comparaţie cu situaţia în care se recomandă ca tratament iniţial intervenţia chirurgicală.

Fizioterapeuţii reclamă, de asemenea, că, din punct de vedere legal, în procesul de elaborare a proiectului de hotărâre nu s-a respectat obligaţia de consultare cu organizaţiile profesionale reprezentative, proiectul încălcând în mod flagrant dispoziţiile Legii nr. 95/2006, întrucât derogă de la normele imperative ale acesteia din urmă şi încalcă dreptul asiguraţilor de a beneficia de tratament fizioterapeutic, drept recunoscut în Legea nr. 95/2006.

„Proiectul de Hotărâre discriminează fizioterapeuţii care ar putea acorda servicii medicale de îngrijiri paliative în ambulatoriu, prin raportare la lit. H.2. din aceeaşi Anexă, în sensul în care în pachetul de servicii de bază pentru îngrijiri paliative la domiciliu sunt incluse serviciile de kinetoterapie furnizate de fizioterapeuţi; această distincţie între conţinutului pachetului de servicii de bază pentru îngrijiri paliative în ambulatoriu şi cel pentru îngrijiri paliative la domiciliu nu este justificată ori fundamentată de nicio raţiune practică, legală, economico-financiară sau de orice alt fel, cu atât mai puţin de nevoile demonstrate ale pacienţilor, astfel încât distincţia generează o gravă discriminare”, se mai arată în documentul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.