Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT Motivele pentru care consiliul catolic al 30 de școli a ars mii de cărți, printre care Tintin en Amérique, Le temple du soleil,Astérix et les Indiens

În sud-vestul Ontario, Consiliul şcolar catolic Providence care supraveghează 30 de şcoli a făcut o adevărată „curăţenie” în bibliotecile unităţilor. Aproape 5.000 de cărţi pentru adolescenţi având subiect aborigenii au fost distruse, potrivit Radio-Canada. ”Este vorba despre un gest de reconciliere cu primele naţiuni şi un gest de deschidere către alte comunităţi prezente în şcolile şi societatea noastră”, a justificat Lyne Cossette, purtător de cuvânt al Consiliului şcolar, scrie lalibre.be.

Cazul este din 2019. În timpul „unei ceremonii de purificare prin foc” într-una dintre şcolile din complex, titlurile interzise au fost arse, în scop educativ. Cenuşa a fost folosită drept îngrăşământ pentru a planta un arbore, explică Consiliul şcolar.

Într-un videoclip dedicat copiilor, este explicat demersul: „Îngropăm cenuşa rasismului, a discriminării şi stereotipurilor în speranţa că vom creşte într-o ţară unde toţi pot trăi în prosperitate şi în siguranţă”.

Tot potrivit purtătoarei de cuvânt, lucrările retrase din biblioteci au un „conţinut desuet şi neadecvat”.

În total, 155 de opere diferite au fost retrase (adică 4.716 de cărţi), şi 193 urmează să fie evaluate. Alte ceremonii ar trebui să aibă loc în alte unităţi, dar pandemia de Covid-19 le-a întârziat.

Printre volumele eliminate fugurează benzi desenate de Hergé ("Tintin en Amérique", "Le temple du soleil"), Lucky Luke, "Astérix et les Indiens", sau romane şi enciclopedii despre aborigeni.

Pentru a realiza această triere, Consiliul şcolar a apelat la Suzy Lies, care se prezintă drept o cercetătoare independentă, şi co-preşedintă a Comisiei popoarelor aborigene din Partidul liberal al Canadei din 2016. Conform acesteia, cărţile de adolescenţi prezintă primele populaţii drept „nesiguri, leneşi, beţivi, proşti”, sau oferă „informaţii eronate”, o prezentare negativă şi una falsă a aborigenilor în desene”. Alte lucrări sunt acuzate de însuşire culturală.

Autorii de BD-uri din Quebec au reacţionat, consternaţi de demers. Este cazul lui Marcel Levasseur, al cărui personaj Laflèche a fost interzis în şcoli. "Aceasta nu este o carte de Istorie”, se apără autorul. "Ne folosim de Istorie ca pânză de fundal şi ne amuzăm”.

În faţa polemicii, Ministerul Educaţiei din Ontario a explicat la Radio Canada că alegerea cărţilor în biblioteci reiese din resposabilitatea fiecărui consiliul şcolar.

Întrebat la radio, filosoful specializat în educaţie, Normand Baillargeon, a nuanţat subiectul. „Acum este momentul să regândim ceea ce predăm despre istoria indigenă, este normal şi sănătos, dar să ardem cărţi mi se pare extrem de deranjant, asta va avea efecte istorice şi nu-mi place deloc”, a declarat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.