Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOSUL din sistemul sanitar: REZULTATELE testelor de coronavirus vin după o săptămână

Facebook
medic doctor spital

E haos total în sistemul sanitar din România, unde românii care se testează de coronavirus sunt obligați să aștepte rezultatele chiar și o săptămână întreagă.

În Dolj, aproximativ 200 de cazuri au fost înregistrate numai în două cămine de bătrâni, în ultimele săptămâni. Anchetele epidemiologice întârzie din lipsă de personal, iar rezultatele testelor COVID vin şi după 7-8 zile. Prioritate la testare au suspecţii internaţi în spital, conform Mediafax.

În România, e mai greu să previi decât să tratezi, chiar şi când e vorba de COVID-19. Un exemplu vine din Dolj unde, în doar câteva zile, 86 de persoane dintr-un cămin pentru persoane cu dizabilităţi au fost depistate cu infecţie cu SARS-COV2.

La fel s-a întâmplat şi la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, unde numărul bolnavilor de COVID-19 a ajuns la 170. Diagnosticul a venit în urma testării obligatorii a personalului.

Rezultatele au ajuns, însă, după mai bine de o săptămână, timp în care, spune Roxana Giurescu, fostă infirmieră la azilul de bătrâni din Craiova, angajaţii au intrat în contact cu familiile, dar şi cu alte persoane.

„Colegele mele au plecat acum din focar, testate, şi s-au dus în familie, pozitive. După două zile le suni şi le spui că sunt pozitive, să se ducă la spital”, spune Roxana Giurescu, fostă angajată a căminului de bătrâni Craiova.

Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, susţine şi el că focarele din centre se extind pentru că află târziu care sunt bolnavii.

„Rezultatele acestor teste au venit, astăzi, a şaptea zi de când au fost prelevate. Şi din acest punct de vedere, cred că se putea face mult mai mult dacă aveam informaţia mai devreme şi puteam să ne organizăm.”, a declarat Florin Stancu, director DGASPC.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj susţin că laboratoarele de analize sunt suprasolicitate.

Şi anchetele epidemiologice merg greu. Doar 6 epidemiologi lucrează la DSP Dolj. De la începutul epidemiei, două posturi au fost vacante, dar nimeni nu a fost interesat. Aşa că, în loc de epidemiologi, au fost angajaţi IT-işti.

„Capacităţile de testare, la nivel naţional, sunt suprasolicitate. Sunt depăşite, practic.(…) În primul rând trebuie testaţi suspecţii, ce ia salvarea şi ce au spitalele.În spital, un suspect blochează un întreg salon. O anchetă epidemiologică cea mai fericită e când ai un contact sau doi.dar sunt şi anchete epidemiologice de ai şi câte 10-15 contacţi. Fiecare din aceşti contacţi trebuie vorbit cu el la telefon şi stabilită o conduită. Fără medicii şcolari nu reuşeam să ne descurcăm”, a precizat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt DSP Dolj.

„Suntem patru în Compartimentul de control şi boli transmisibile , doi epidemiologi în cadrul Serviciului de Control Sănătate Publică. (…)Nu reuşim să efectuăm atâtea controale planificate pe care ni le-am propus pentru că, dacă planificăm mâine un control şi se iveşte alt focar, doamne-fereşte, trebuie să dăm prioritate”, a declarat şi Jan Pîrgaru, epidemiolog DSP Dolj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.