Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hellvig la SRI - zi decisiva pentru cariera lui Ponta

ovidiu raetchi

Numirea lui Hellvig la conducerea SRI l-a luat prin surpridere pe Victor Ponta. Sau, ma rog, nu atat numirea sa, cat concertarea atenta a acesteia – astfel incat ea sa se bucure atat de sprijinul lui Gabriel Oprea – acest Conte de Saint-Germain al supravietuirii guvernamentale – cat si de suportul aripii vechi a Partidului Conservator, controlate doar in mica masura de yesmenii lui Ponta. Doar batranul seducator liberal-reformator, rotofei si rose ca un somon de crescatorie, s-a aratat sceptic si s-a bosumflat nitel: “Pe domnul Hellvig îl cunosc destul de puțin, nu era o prezență care să se fi făcut remarcată în mod deosebit în PNL.”

In aceste conditii, izolat si melancolic, pierzatorul de la prezidentiale s-a grabit sa se alature vagonului triumfal – nu cumva sa supere un viitor centru de putere: venim, votam, dam breaking news, Edi e un baiat de zahar.

Atata doar ca momentul arata prost pentru Ponta: cumnatul lui e in inchisoare, familia e citata la DNA, Sebi e in corzi, Udrea a inceput sa vorbeasca, Niro amusineaza, Cocos isi poate aminti oricand de vremurile cand seful PSD ii raspundea la telefon cu “Domnu’ director! Ordonati!”.

Cam asa se explica amanarea bizara – fara sens si preambul – a votului parlamentar pentru seful SRI: Ponta a incercat sa arate ca si el e parte din joc. Ca ii poate fi util lui Hellvig – doar-doar… Ca macar un SIE pentru domnul Teodor Melescanu – James Bond Gerovital – poate pica, acolo, cat de cat… Ca poate, cine stie, se suceste Gabi Oprea si conservatorii pot fi imblanziti cu niste posturi in plus pe la APIA. Ca e si el un personaj important, cu ambat, care, iata, daca vrea, poate da peste cap intalnirea lui Hellvig cu seful FBI de marti pe tema Ucraina.

Genul asta de temporizare si hartuire de guerrilla (deprinsa probabil de la idolul Che Guevara), pe la colturile Parlamentului, fara asumarea unei opozitii deschise, arata, in fapt, cat de dificila e acum situatia lui Ponta – care incearca sa stoarca profit blocand nitel initiative la care stie ca, in final, va achiesa si el. Sa joci bambilici cu interesele strategice ale Romaniei si, atentie, ale aliatilor sai, sperand ca in felul asta poate-poate iese ceva, ca te tine minte seful SRI ca baiat de comitet pentru vremurile rele – nu-i chiar cea mai fericita ipostaza din cariera fostului procuror. Daca si luni, prin absurd, prin intermediul locotenentilor Zgonea si Tariceanu sau a lipsei de cvorum pesedist, Ponta va incerca sa-l saboteze pe Hellvig, atunci e limpede ca el – din instinctul incontrolabil al supravituirii cu orice pret – a devenit o povara pentru Romania, a carei securitate pare dispus s-o tranzactioneze in cautarea unui deal politic bun.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.