Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hepatectomia, intervenția ce oferă o nouă șansă la viață pacienților diagnosticați cu cancer hepatic

dr irinel popescu

Cancerul hepatic este a cincea cauză de cancer în lume și a două cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, cu mai mult de 750 000 de decese înregistrate anual.

O soluție pentru pacienții diagnosticați cu cancer hepatic poate fi hepatectomia, operația prin care se rezecă o porțiune din ficat.  După rezecție trebuie să rămână cel puțin 30% din ficat pentru că bolnavul să poată supraviețui. În cazul bolilor cronice de ficat, porțiunea rămasă trebuie să fie de cel puțin 40%.

Datorită capacității de regenerare a ficatului, la majoritatea bolnavilor acesta se reface integral într-un interval de timp de aproximativ un an.

Hepatectomiile „minore”, în care porțiunea rezecată este mică și operația are riscuri mici sau medii, se pot efectua și minim invaziv, laparoscopic. Dar dacă intervenția necesită rezecarea a jumătate sau mai mult de jumătate de ficat, se va interveni printr-o intervenție „deschisă”, riscurile fiind mari sau foarte mari.

În cazul pacienților care suferă de o ciroză hepatică, care a evoluat și spre o tumoră malignă, transplantul hepatic este de multe ori soluția salvatoare care poate vindeca atât ciroza cât și cancerul.

Prof. Dr. Irinel Popescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar Chirurgie Generală, Părintele Transplantului Hepatic în România, povestește pe scurt unul dintre cazurile în care hepatectomia a oferit o nouă șansă la viață unui pacient a cărui speranță de viață, fără intervenție, ar fi fost de maxim un an.

„Voi relata în continuare cazul unui bolnav cu cancer de rect și metastaze hepatice care cuprindeau cca. 75% din ficat (toată jumătatea dreaptă a ficatului și jumătate din cea stângă). În urmă cu câțiva ani, tot ce se putea face într-un astfel de caz era chimioterapia, cu o durată de supraviețuire între 6 luni și 1 an.

La acest bolnav s-a făcut mai întâi iradiere și chimioterapie pentru cancerul de rect. După aceea s-a intervenit chirurgical și s-a practicat ligatura venei porte drepte (venă care “hranește” ficatul”). Prin această operație s-a obținut reducerea masei tumorale și hipertrofia porțiunii sănătoase din ficat (care a crescut de la sub 25%, la peste 30%).

În aceste condiții s-a intervenit din nou și s-a practicat o hepatectomie dreaptă extinsă, prin care s-a îndepărtat cam 70% din ficat. A rămas cca 30% din ficat, complet sănătos, fără nicio metastază.

La cîteva luni după această operație, s-a intervenit din nou chirurgical și s-a îndepărtat și tumora de rect.

În acest fel a fost îndepărtat cancerul în întregime (atît tumora primară cît și metastazele hepatice), ceea ce a crescut considerabil șansele de supraviețuire ale pacientului.”

content-image

Atât hepatectomia cât și transplantul hepatic se pot efectua la cele mai înalte standarde în Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, acolo unde a și avut loc primul transplant hepatic din mediul privat.

Aici se realizează diagnosticarea și ulterior, tratamentul tuturor bolilor hepatice, de la cele mai cunoscute până la cele mai puțin comune. Pacienții sunt monitorizați pe termen lung prin evaluări periodice ce vor fi efectuate la intervale regulate, astfel încât pacienții să fie diagnosticați în fază curabilă, iar cei cu boli hepatice deja diagnosticate în stadii avansate să poată beneficia de tratament suportiv eficient pentru ameliorarea calității vieții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.