Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele mari, la mila celor mici. Ce notă de plată au primit PNL și PSD pentru șefiile de CJ-uri

Cât  te costă un  scaun de președinte de Consiliu Județean? Depinde de majoritatea pe  care o ai. Sau pe care nu o ai, dar o dorești. Cu cât o dorești mai abitir, cu atât prețul cerut de partidele mici crește. Iar nota de plată pe care  conducerea PNL  este dispusă să o plătească pentru  a recupera acest  handicap este destul de mare și se numără în posturi de vicepreședinți de CJ-uri, dar mai ales în   funcții de viceprimari  la nivelul  orașelor  și comunelor   cu bani  grei în buget, adevărata miză pentru  formațiunile politici mici, dar cu ambiții mari.

Vezi și: Încep luptele și în PSD. Ce anunță atacul lui Dragnea la Ponta

PSD are singur majoritatea necesară impunerii preşedintelui de CJ în 14 județe: Argeş, Bistriţa, Buzău, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vaslui şi Vrancea. Președintele Liviu Dragnea a anunțat deja  că va oferi câte  un post de vice de CJ celor de la ALDE chiar și în județele în care alianța PSD cu acest partid nu av  fi suficientă pentru a  asigura majoritatea.

Cel mai bun rezultat al PNL din ultimii 26 de ani (potrivit copreşedinţilor partidului) nu se reflectă şi în configuraţia noilor consilii judeţene. Deşi au susţinut alegerea preşedinţilor de CJ-uri indirect, prin votul consilierilor, liberalii sunt puternic dezavantajaţi de acest sistem, ei făcând majorităţi prin propriile forțe în doar trei judeţe: Alba, Arad și Suceava. În celelalte,  numărul de  consilieri județeni obținut îi silește să iasă la pețit după alianțe locale.

Tocmai acest  lucru îi face mai disperați și la mila formațiunilor politice mici, care au  câștigat câteva locuri de consilieri județeni,  esențiali însă în jocul politic al majorităților  locale. Pentru actualul secretar general al partidului, Ilie  Bolojan sarcina de a  coordona  aceste negocieri locale este complicată cu cât chiar la el acasă nu dispuen de majoritatea mult dorită la nivelul CJ Bihor.

Votat de 71% din cei prezenţi la urne, Bolojan poate conduce oraşul singur, fără să fie nevoit să facă alianţă cu UDMR, ce a pierdut teren în Oradea. Ecuaţia pentru conducerea Consiliului Judeţean Bihor se anunţă, însă, mai complicată. PNL nu a reuşit să obţină majoritatea în Consiliul Judeţean de unul singur. Din 35 de consilieri judeţeni, PNL are 17 consilieri, PSD 9, UDMR 7, iar ALDE 2.

Liderii locali ai Uniunii sunt  conștienți de  avantajul deținut. Calculele lui Bolojan sunt complicate și de faptul că, încă dinaintea campaniei ar fi existat o înţelegere ce urma să ducă la alegerea ca preşedinte al CJ a liderului PSD, Ioan Mang, cu sprijinul unei grupări din UDMR în fruntea căreia s-ar afla preşedintele executiv Szabo Odon. Potrivit surselor citate, UDMR nu se mulțumește doar cu "floarea la pălărie" cum  este  calificat scaunul de viceprimar al municipiului Oradea, ci țintesc  chiar șefia Consiliului Județean sau, mai multe viceprimării în orașele unde  au  o  reprezentare  semnificativă și pot  avea astfel un cuvânt  mai  greu de spus în proiecția bugetului local și  finanțarea unor proiecte.

Strâns cu ușa, Bolojan nu este  însă dispus să dea curs tuturor că  solicitărilor UDMR, chiar dacă a recunoscut deja că alianța  cu  această formațiune ar fi cea mai bună din toate punctele de vedere, atât matematic (date fiind voturile obţinute de fiecare), cât şi „demografic” (pentru a fi reprezentaţi în conducerea judeţului şi bihorenii de etnie maghiară) şi administrativ (pentru ca proiectele pentru judeţ să nu fie blocate). Problema este că funcția de șef de CJ este promisă deja  lui Mircea Mălan, actual viceprimar de Oradea. Între  timp, Bolojan încearcă să readucă UDMR la  rațiune  și să coboare pretențiile  marșând pe fragilitatea  unui triumvirat PSD-UDMR -ALDE în CJ.

Situaţia PNL din Bihor este strâns legată cu cele din Satu-Mare, Mureş, Cluj şi Sălaj. Felul în care va fi condus Bihorul în următorii patru ani depinde foarte mult de partenerul pe care UDMR îl va alege pentru judeţele ardelene menționate mai sus.

Iar ofertele  curg în Ardeal pentru reprezentanții Uniunii. PNL și PSD licitează  din greu pentru șefia Consiliului Județean Cluj. Liberalii, a căror candidat pentru șefia Consiliului Județean este senatorul Alin Tișe, au câștigat 18 din cele 37 de mandate județene. PSD, partid al cărui candidat la șefia Consiliului este deputatul Cornel Itu, a obținut doar 12 mandate. UDMR are doar 7 mandate  de consilieri județeni dar este pe cale să  dea lovitura în județ.  Dar să vedem ce zestre oferă PSD și PNL  pentru mâna prețioasă, dar vitală a Uniunii în CJ Cluj:

PNL oferă UDMR un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, postul de viceprimar în Cluj-Napoca, postul de viceprimar în Câmpia Turzii și în Huedin, precum și posturi de viceprimar  de comune acolo unde PNL și UDMR pot face majoritate în  consiliile locale. În plus, primarul Emil Boc mizează pe buna relație pe care o are  din 2004 cu viceprimarul UDMR Anna Horvath.

De cealaltă parte, PSD este dispus să ofere UDMR ambele posturi de vicepreședinte al Consiliului Județean, precum și posturi de viceprimar în muncipiile Dej, Turda și Gherla, dar și în comunele în care pot face majoritatea, mult mai puține însă cele dominate de liberali.

În Sălaj, PSD a obținut 13 fotolii de consilieri judeţeni, PNL 10, iar UDMR 8.  Ca și în cazul celorlalte  județe,  oportunismul Uniunii își va spune cuvântul în funcție de cine va  licita mai mult, fie social-democratul Tiberiu Marc, fie liberalul Lucian Bode. Surse liberale susțin însă că UDMR-ul este prea legat de prea multă vreme prin cumetrii județene cu PSD la nivelul unor orașe și comune pentru ca aceste negocieri să ducă la un rezultat pozitiv pentru PNL.

La Brașov pentru liberali, alegerile locale au însemaat un eșec al nivelul consiliului județean. Faţă de legislatura 2012 - 2016, PNL a pierdut 6 mandate (de la 22 la 16), PSD a câştigat 4 mandate (de la 7 la 11), iar FDGR şi UDMR au câştigat câte un mandat (ambele, de la 2 la 3).

„New entry” în legislativul judeţean este PER, care are trei consilieri  și a luat astfel locul PP-DD-ului, dispărut între timp de pe scena politică. Cum niciun partid nu are 50%+1, negocierile pentru desemnarea preşedintelui forului deliberativ judeţean vor fi destul de complicate.

Copreşedintel PNL Braşov, Adrian Veştea se vrea  șef de CJ, dar este  nevoit să negocieze atât cu FDGR, cât și cu UDMR pentru a-și asigura o majoritate  confortabilă. Iar pretențiile celor două formațiuni sunt pe măsură: ambele  vor câte câte un post de vicepreședinte, în timp ce FDGR  vrea, în plus  și câteva  viceprimării în localitățile din județ.

La Sibiu,  PNL a negociat și a făcut majoritate împreună cu FDGR - 21 de consilieri din 33.  Cei de la FDGR au primit susținere pentru ocuparea unui loc de vicepreședinte de CJ, în timp ce la nivelul municipiului au primăria și un loc de viceprimar.

La Mureș, liberalii   joacă  rolul partidului mic  și pot spera  la un post de vicepreședinte de CJ, dacă ajung la o înțelegere cu cei de la UDMR, care domină în mod absolut  în Harghita şi Covasna,  dar au numai  o majoritate simplă în acest județ.

În afara arcului carpatic, UNPR, ALDE și PMP  fac jocurile  majorităților locale servind pe post de  partide- balama pentru întărirea avantajului unui partid mare sau altul.

La nivelul CJ Ilfov,  liberalul Marian  Petrache a tranșat negocierile în favoarea sa. Marian Petrache mai avea  nevoie doar de un singur vot pentru  încă un mandat de președinte de CJ.  L-a despărțit doar o mie de voturi pentru a obține 17 mandate, suficiente pentru asigurarea majorității. Singurii care îi puteau  satisface această ambiție  erau cei doi consilieri județeni ai PMP. Petrache a  profitat de greșeala  făcută de  PSD de a promite în primul rând  celor de la ALDE șefia Consiliului Județean pentru a-i atrage de partea sa pe cei de la PMP, deși aceștia  fuseseră  momiți de Gabriela Firea cu aceeași funcție.

Pentru PSD și PNL, miza controlului asupra CJ Ilfov este imensă, atât financiar cât și strategic. Pentru Firea, nou primar al Capitalei, extinderea controlului social-democrat asupra acestui județ ar fi  fost vital pentru viitoarele sale proiecte ca edil.  Pentru PNL,  miza este mai curând una financiară. După  pierderea primăriei Sectorului 1, cel  mai bogat de la nivelul Capitalei, Ilfovul devine esențial pentru  liberali. Fondurile europene care curg  înspre această unitate  administrativă trec de 1,5 miliarde de euro: 250 de milioane pentru apa-canal, 150 de milioane pe programul de mobilitate urbană și peste 1 miliard de euro în programul de infrastructură (centură și metrou).  Cine își poate aroga finalizarea acestor proiecte are șansa de a controla  practic județul și a  înregistra pe viitor  noi victorii electorale.

Liberalii au  câștigat primăria, dar au pierdut Consiliul Județean Timiș. PSD și UNPR au decis să formeze o alianță pentru a controla instituția în următorii patru ani. Președinte va fi ales Sorin Grindeanu, președintele PSD Timiș. Funcția de vicepreședinte al CJ Timiș i-ar putea reveni lui Titu Bojin, cel care a condus în trecut PSD Timiș și consiliul județean, însă a decis să părăsească formațiunea chiar înainte de alegeri, nemulțumit de faptul că nu a fost lăsat să candideze din nou pentru funcția de președinte al CJ Timiș.

La Vâlcea, fostul coleg de partid al liberalilor, Mircea Gutău îi face pe aceștia să plătească scump faptul că nu l-au mai vrut candidat pentru  primăria Râmnicu Vâlcea.  Actual membru PER, Gutău este pe cale să perfecteze o alianță pentru CJ și consiliul local al acestui municipiu, mai degrabă cu PSD și cu ALDE decât cu PNL, susțin surse liberale. la nivelul municipiului PSD are 8 mandate de consilieri locali, PER – 8, PNL – 4, ALDE 3. Cum Gutău are nevoie de două treimi să treacă bugetul şi alte proiecte ce privesc patrimoniul oraşului, alierea cu PSD și ALDE este  considerată mai oportună. În aceste condiții , liberalii  conduși de Cristian Buican   riscă să nu câștige nici măcar un mnadat de viceprimar sau de vicepreședinte de CJ,  posturile urmând a fi împărțite între PSD și ALDE.  În schimb, Gutău are pretenții ca  șefia de CJ să revină  ecologiștilor, deși PSD are 14 mandate de consilieri judeţeni, PNL – 13; ALDE – 3 şi Partidul Ecologist – 3. Pretenții similare pentru șefia CJ Vâlvcea are însă și ALDE, dar problema   va  fi tranșată abia săptămîna  viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.