Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

iBanFirst a identificat cinci motive pentru companiile din Europa de Vest să investească în România

ibanfirst.com
iBanFirst

iBanFirst a identificat cinci motive pentru companiile din Europa de Vest să investească în România

Creşterea economică rapidă, personalul calificat, expansiunea pieţelor de consum, dezvoltarea relaţiilor comerciale şi adoptarea practicilor de afaceri sustenabile fac din regiunea CEE o destinaţie atractivă pentru întreprinderile din Europa de Vest, arată un studiu realizat de iBanFirst, unul dintre principalii furnizori globali de servicii de schimb valutar şi plăţi internaţionale pentru companii, conform Agerpres.

Potrivit acestui studiu, în ultimii ani, multe ţări din regiunea CEE au înregistrat o creştere economică mai mare decât cea din Europa de Vest. Conform previziunilor FMI, PIB-ul Europei Centrale şi de Est va creşte de două ori mai repede decât media zonei euro în perioada 2023-2026. De exemplu, România a înregistrat cea mai mare rată de creştere economică dintre statele membre ale UE aproximativ 800% în ultimii 20 de ani (2000-2022). Perspectivele pentru economiile din Europa Centrală şi de Est rămân pozitive, cu toate că factori precum conflictul din Ucraina, creşterea inflaţiei şi o posibilă încetinire economică pot reprezenta riscuri.

De asemenea, ţările din CEE beneficiază de o forţă de muncă tânără, educată şi foarte calificată. Această bază de talente este disponibilă la costuri cu aproximativ 30% mai mici în comparaţie cu Europa de Vest. România deţine cea mai mare proporţie de tineri (cu vârsta între 15 şi 29 de ani) din UE - 36,1%, urmată îndeaproape de Bulgaria - 35,4% şi Ungaria - 34,9%. Această cifră este semnificativ mai mare decât media UE de 23,7%. Populaţia tânără reprezintă un motor esenţial al creşterii economice.

În plus, costurile forţei de muncă rămân mai scăzute în comparaţie cu Europa de Vest. Această diferenţă se datorează, în principal, unei rate mai reduse a impozitului pe venit (10% în Bulgaria şi România şi 15% în Ungaria), însă recomandarea este ca acest cost mai scăzut al forţei de muncă să nu fie principalul motiv de investiţii, deoarece angajaţii corect pregătiţi, plătiţi echitabil şi care beneficiază de oportunităţi de promovare sunt mai muncitori şi mai motivaţi decât omologii lor din ţările din Vest.

"Tendinţa de emigrare din România s-a inversat în ultimii ani, acum observăm un aflux de imigranţi. Această tendinţă, dacă este bine gestionată, va avea un efect pozitiv asupra economiei româneşti", afirmă Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst.

Un alt motiv pentru companiile din Europa de Vest să investească în România şi regiunea CEE îl reprezintă accesul la pieţele de consum în expansiune. Regiunea CEE, având o populaţie totală de peste 287 de milioane de locuitori şi aproximativ 7 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), reprezintă o piaţă semnificativă, cu o putere de cumpărare în creştere. Clasele de mijloc din aceste economii sunt în plină dezvoltare, generând o cerere crescută pentru produse de marcă occidentală.

La aceasta se adaugă relaţiile comerciale în creştere cu Europa de Vest şi locaţia strategică. Relaţiile comerciale dintre Europa Centrală şi de Est şi Europa de Vest sunt stabile şi într-o continuă expansiune. Consolidarea acestor relaţii economice şi accesul la pieţele deschise oferă regiunii CEE o atractivitate sporită în calitate de centru de producţie şi aprovizionare pentru întreprinderile occidentale. România, de exemplu, are o pondere de 45% a exporturilor ca procent din PIB-ul ţării.

"Odată ce conflictul din Ucraina se va încheia, ţările din regiune, inclusiv România, vor avea posibilitatea de a-şi continua creşterea şi de a reduce decalajul faţă de economiile din Vestul Europei. Companiile deja prezente în această zonă vor putea să capitalizeze acest potenţial de creştere", afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

În sfârşit, un alt motiv îl reprezintă practicile de afaceri sustenabile. Ţările din CEE implementează progresiv practicile de afaceri sustenabile, în paralel cu focusul corporaţiilor occidentale asupra responsabilităţii sociale şi de mediu. De exemplu, România, Ungaria şi Bulgaria au înregistrat progrese substanţiale în ceea ce priveşte utilizarea surselor de energie regenerabilă, conform raportului 2023 Renewable Energy Market Report. România conduce regiunea cu un procent de 28% de energie regenerabilă, urmată de Bulgaria (22%) şi de Ungaria (21%).

Înfiinţat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului, combinând capacităţile unei platforme de ultimă generaţie cu expertiza specialiştilor în domeniul forex.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.