Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilie Bolojan, pus pe fugă de propriii votanți: Președintele CJ Bihor, acuzat de presiuni asupra judecătorilor pentru a forța 'centura' printre case (Video)

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a ajuns să fie pus de fugă din orașul în care și-a început cariera politică. Marți seara, cu ocazia unei vizite pe șantierul centurii orașului Aleșd, liberalul a fost luat la rost de cetățenii care își văd munca de o viață aruncată la gunoi din cauza „centurii” care va trece printre casele lor. Bolojan a refuzat să răspundă celor nemulțumiți.

Povestea durează de peste un an și, în ciuda protestelor aleșdenilor afectați, fostul lor concitadin Ilie Bolojan, ajuns președinte al Consiliului Județean Bihor, insistă că varianta centurii printre case este mai ieftină decât o variantă anterioară, care ar fi ocolit cu adevărat orașul.

Acest lucru i-a fost reproșat marți seara și de cetățenii care își vor vedea dărămate gardurile pentru ca viitoarea „centură” să le treacă pe sub geamuri. „Varianta 2 de centură costa cu 5% mai mult și ocolea tot orașul. Nu discrimina cartierul de romi, pe care practic în discriminați, îl ocoliți complet de oraș. Pentru varianta asta care strică și trece prin oraș, deja s-a făcut un surplus de 5% tot de la guvern. Ceva n se leagă acolo. Ceva este la mijloc, e clar”, i-a reproșat lui Bolojan unul dintre cetățenii afectați, după ce președintele CJ Bihor tocmai ieșise de la el din curte.

Zeci de aleșdeni au cerut în instanță, în ultimul an, suspendarea și anularea actelor administrative care stau la baza „variantei de ocolire”. Curtea de Apel Oradea a suspendat, pe 10 iunie 2022, două hotărâri ale Consiliului Județean Bihor prin care s-a stabilit traseul așa-zisei centuri. Tribunalul Bihor a anulat, pe 22 iunie, trei hotărâri ale Consiliului Județean Bihor referitoare la proiect. Hotărârile privind indicatorii tehnico-economici și culoarul de expropriere sunt anulate pentru motive de nelegalitate. A urmat o hotărâre a instanței, pe cererea de suspendare a hotărârii de guvern prin care s-a aprobat proiectul, cu o soluție juridică stranie: lucrările pot continua, dar viitoarea „centură” va fi accesibilă doar riveranilor.

Disputele juridice în jurul acestui proiect sunt în desfășurare, Ilie Bolojan fiind acuzat de aleșdeni că s-a prezentat la mai multe termene în instanță pentru a pune presiune pe judecători. Principalul argument al președintelui Consiliului Județean este că o victorie a cetățenilor în instanță ar duce la pierderea unor finanțări europene. „Puneți presiune pe judecători, susținând că se pierd bani europeni dacă se pierd procesele. De unde sunt banii pentru centură dacă încă nu ați aplicat pentru fondurile europene?”, au întrebat marți aleșdenii care l-au întâmpinat pe Bolojan pe traseul viitoarei centuri.

Întreaga poveste are și o dimensiune politică. Trecut de la conducerea Primăriei Oradea, unde și-a construit o imagine de administrator destoinic, la conducerea Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan este deja la jumătatea primului mandat. În afară de concedierea unor angajați ai CJ Bihor și ai unor instituții din subordine, în special din domeniul cultural, liberalul nu se poate lăuda decât cu proiectele începute de administrațiile anterioare. În perspectiva alegerilor din 2024, Bolojan ar insista să-și treacă în palmares, prin orice mijloace, proiecte de infrastructură.

Primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca, recunoaştea anul trecut că investiţia care deranjează sute de locuitori va fi în curând inutilă, pentru că 70% din traficul de pe DN1 se va muta pe Autostrada Transilvania. Centura oraşului Aleşd (varianta anterioară, care ocolea orașul) a fost una dintre promisiunile electorale din campania pentru locale, Ilie Bolojan fiind votat masiv de aleşdeni pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor.

Între timp, lucrările la „centură” continuă, în ciuda faptului că nu au fost plătite sumele destinate exproprierii. Dacă instanțele vor da dreptate aleșdenilor, din șantier va rămâne doar fantoma unei „centuri” printre case.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.